Home Social Sindicatele din învățământ: Guvernul României trebuie să anunțe cât mai repede dacă...

Sindicatele din învățământ: Guvernul României trebuie să anunțe cât mai repede dacă vor fi majorate salariile

Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat, din nou, că salariile din sistemul de învățământ românesc nu vor fi majorate în acest an, în urma deciziei luate la începutul anului de a îngheța toate salariile în sectorul bugetar în anul 2021.

A fost poate cel mai vehement și triumfalist “NU” exprimat până acum în raport cu solicitările pe care le-au înaintat Guvernului României, spun sindicatele din învăţământ.

Inclusiv elevii și-au manifestat public indignarea că profesorii lor sunt umiliți, refuzându-li-se majorarea salarială pe care ar fi trebuit să o primească. Elevii sunt nemulțumiți şi din cauza nerezolvării problemei legate de decontarea navetei dar și a burselor școlare foarte mici.

“Vinovații pentru aceste neajunsuri sunt, în primul rând, în Palatul Victoria, în Parlamentul României și la Ministerul de Finanțe. Către cei de acolo trebuie să ne exprimăm nemulțumirea! Să ne amintim că actualul prim-ministru s-a exprimat public, înainte de a ocupa această funcție, că educația și sănătatea nu trebuie să fie prioritare. Acum, o pune în practică!”, au declarat reprezentanţii F.S.L.I. şi F.S.E. “SPIRU HARET”.

Oamenii din învățământ sunt revoltați pentru că văd că realitatea nu are nicio legătură cu declarațiile premierului în ceea ce privește “consistenta” creștere economică. Când merg la piață sau când își plătesc utilitățile constată că ceea ce afirmă șeful Executivului este o diversiune sau lipsă de documentare ori tratare cu dispreț a acestora.

Practic, majorările salariale acordate în ultimii doi ani cadrelor didactice au fost anihilate de inflația recunoscută oficial de Banca Națională a României și de creșterea prețurilor la produsele de bază și la utilități.

”Îi reamintim prim-ministrului României faptul că aceste majorări salariale, care ar fi trebuit deja să fie acordate, ar însemna o creștere a veniturilor între 250 și 500 de lei pe lună. Opinia publică trebuie să înțeleagă faptul că un profesor debutant are în acest moment un salariu de doar 2.300 de lei pe lună. O chirie minimă pentru o garsonieră îl lasă pe acest tânăr cu jumătate sau chiar un sfert din salariu (fără a lua în calcul orașe precum București sau Cluj), prin urmare, cine poate să aibă un trai decent cu 1.000 de lei pe lună, bani din care mai are de plătit și facturile utilităților, haine, cărți, cursuri de perfecționare? Chiar și în aceste condiții de umilire salarială, majorarea care ar fi trebuit să se acorde în anul 2020, a fost “sărită” și anul acesta! Atitudinea guvernanților care dau astfel de salarii profesorilor este una cinică, dacă nu cumva chiar iresponsabilă! Salariații din învățământ așteaptă, cu mare interes, informații oficiale legate de ceea ce se va întâmpla anul viitor referitor la aplicarea Legii nr. 153/2017. Conform acestei legi, ar trebui să se atingă nivelul maxim prevăzut de această lege, care oricum este revoltător de mic”, au mai spus sindicaliștii din învățământ.

Aceștia cer premierului să spună public și de îndată, dacă Legea nr. 153/2017 se va aplica, anul viitor, pentru angajații din învățământ fiindcă orice amânare naște suspiciuni, mai ales că, în câteva zile, la Ministerul Finanțelor Publice începe “creionarea” Proiectului de buget pentru anul 2022. Tăcerea guvernanților poate fi interpretată de salariații din învățământ, ca o invitație la declanșarea acțiunilor de protest, au încheiat reprezentanții sindicatelor din învățământ.

Exit mobile version