SPORURILE pentru ANGAJATII din SISTEMUL SANITAR, la negociere

Uu nou REGULAMENT de SPORURI pentru angajatii din sistemul sanitar, asta ii cere sindicatul SANITAS ministrului Sanatatii, considerandu-se ca actualele sporuri sunt prea mici si ca s-ar impune si introducerea unor noi sporuri. Ce li se pregateste angajatilor din Sanatate in acest sens si cum se va proceda pentru stabilirea noului Regulament de sporuri?

Cadrele medicale le cer sefilor din Sanatate sa le acorde un spor de fidelizare. Mai exact vor un spor pentru intreg personalul din sanatate in cuantum de 10%, idee agreata si sustinuta de catre M.S. Data fiind dimensiunea fenomenului de migrare a personalului sanitar se impune in regim de urgenta luarea unor masuri de fidelizare. Vor fi purtate discutii si la CNAS in vederea inventarierii resureselor financiare necesare. A fost agreat termenul de 1 iunie pentru finalizarea demersurilor si transpunerea in plan legislativ.
 
Problema schimbarii Regulamentului de sporuri s-a pus recent si la intalnirea pe care reprezentantii Sanitas au avut-o cu conducerea Ministerului Sanatatii. 
 
Biroul Executiv al Federatiei Sanitas s-a intalnit cu reprezentantii Guvernului Romaniei. La intalnire au participat Ministrul Sanataţii- Nicolae Banicioiu, Ministrul Finantelor-Darius Valcov si Ministrul pentru Dialog Social-Liviu Pop.
 
Discutiile au vizat urmatoarele teme majore:
 
– Necesitatea elaborarii unui nou Regulament de sporuri: s-a stabilit ca pana la 1 iunie 2015  M.S. va elabora un proiect de Ordin de ministru. Sanitas va interveni cu propunerile venite din judete pentru a se acorda sporuri pentru conditii de munca dar si pentru a le majora pe cele foarte mici.
 
Medicina scolara si crese: a fost inaintat Federatiei Sanitas un proiect de lege spre consultare, care va reglementa activitatea din acest domeniu. Partile si-au asumat finalizarea proiectului de lege si trimiterea acestuia spre  Parlament pana la 31martie 2015.
 
– Problematica salarizarii din Centrele judetene  de transfuzie sanguina.
 
Desi centrele judetene de transfuzii au fost trecute  in grila de salarizare prevazuta de anexa I a  OUG 17/2008, la nivel clinic, conducerea Institutului National de Hematologie a incadrat corespunzator grilei doar personalul propriu si sefii Centrelor Judetene. Ministerul Sanatatii va intocmi un memorandum privind situatia acestui personal si va dispune acordarea salariilor in cuantumul  prevazut de anexa.
  
Problematica acordarii  tichetelor  de masa. Conform centralizarii facute de catre Federatia SANITAS un numar de aproximativ 200 de spitale inregistreaza restante la acordarea tichetelor de masa. M.S. va cere in scris managerilor spitalelor din subordinea sa sa respecte prevederile legii, iar la spitalele din subordinea autoritatilor locale va sustine demersul Sanitas de acordare a tichetelor si la acestea…
 
– Initiativa FSR de  introducere a unui spor de fidelizare pentru intreg personalul din sanatate in cuantum de 10% este agreata si sustinuta de catre M.S. Data fiind dimensiunea fenomenului de migrare a personalului sanitar se impune in regim de urgenta luarea unor masuri de fidelizare. Vor fi purtate discutii si la CNAS in vederea inventarierii resureselor financiare necesare. A fost agreat termenul de 1 iunie pentru finalizarea demersurilor si transpunerea in plan legislativ.
              
Deblocarea de posturi in sanatate.  M.S. sustine necesitatea suplimentarii de personal  în functie de buget, acolo unde unitatile spitalicesti fac dovada ca se  confrunta cu o reala lipsa de personal.
 
Contractul Colectiv de munca la nivel de sector. Se vor demara negocierile pentru un nou CCM , in conditiile in care cel actual este valabil pana la 31 dec.2015. Se va avea in vedere extinderea noului CCM la nivel de grup de unitati; se intentioneaza discutii si cu Min. Dezvoltarii in calitatea sa de coordonator al Autoritatilor publice locale dar si cu patronatele pentru extinderea acestuia la nivel de sector.
 
– Acordarea medicatiei gratuite pentru personalul medico-sanitar. 
 
Ministerul Sanatatii impreuna cu FSR vor conveni o modalitate mai eficienta de punere in practica a prevederilor ordinului comun MS/CNAS cu nr. 886/218/2007 in sensul reducerii timpilor de decontare al acestor medicamente cu contributie proprie pentru salariatii din sistemul sanitar.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.