Strigatul disperat al actorilor: “Ne vrem teatrul inapoi!” (FOTO)

In urma unui indemn postat pe reteaua de socializare  Facebook, actorii Teatrului “Mihai Eminescu” din Botosani au chemat iubitorii de teatru la un protest. Scopul acestei actiuni era de a atrage atentia asupra starii cladirii in care, odinioara, se desfasurau piesele de teatru.

Anuntat cu cateva zile inainte pe reteua de socializare Facebook, protestul actorilor nu a avut “priza” la publicul botosanean. Foarte putini iubitori de teatru au raspuns apelului lansat de actorii de la Teatrul “Mihai Eminescu” Botosani. Actiunea, organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, a avut drept scop de a atrage atentia autoritatilor locale fata de situatia nemeritata in care se afla cladirea Teatrului “Mihai Eminescu”.

Asezati intr-un loc retras la capatul Pietonalului Unirii, actorii au spus raspicat ca isi vor teatrul inapoi. Ei au mai spus ca mutarea lor in cladirea Casei Tineretului nu a fost buna deloc. Conditiile grele de acolo dar si imposibilitatea de a prezenta un spectacol de teatru “ca la carte” i-a determinat sa-si spuna of-ul in strada.

„Respectul pentru teatru m-a scos in strada. Asteptam ca reabilitarea teatrului sa fie gata cat mai repede. Nu este o forma de protest, este o forma de respect. Respect initiativa si pe cei care au luat-o pentru ca iubesc si respect teatrul. Actorii se descurca acum direct proportional cu conditiile existente. Felicit pe cei care au venit sa sprijine teatrul, cultura, in gneral”, a spus actorul Marius Rogojinschi.

„Ne vrem teatrul inapoi! Daca veniti la Casa Tineretului veti vedea in ce conditii lucram. Este frig. Nu sunt conditii pentru teatru acolo. Vrem teatrul inapoi, vrem un teatru macar ca la Iasi. Vina pentru aceasta situatie este a celor care si-au asumat anumite responsabilitati. Nu depinde de noi. Mi-ar fi placut sa fie mai multa lume alaturi de noi. Solidaritatea e mai mult pe retelele de socializare, dar fiecare isi face programul dupa cum crede. Nu cred ca se va rezolva ceva daca iesim mai multi in strada, problema trebuie sa o rezolve cei care si-au asumat-o”, a spus actrita Silvia Raileanu.

Alaturi de actori a fost si directorul Teatrului „Mihai Eminescu”, Traian Apetrei, care a spus ca actorilor le este din ce in ce mai greu sa joace la Casa Tineretului. El a dat ca exemplu, ziua de sambata seara, cand a fost la un pas de a anula spectacolul pentru ca nu erau conditii optime pentru a prezenta piesa de teatru.

“Aceasta constructie, din pacate, avanseaza anevoios, este o realitate si trebuie cu buna credinta sa depasim ifosele si orgoliile politice, sa facem indiferent de culoarea politica ceva pentru aceasta constructie. Se pierde timp, procedurile sunt lungi, dar inclusiv acum se poate face ceva, chiar daca pana in 5 iunie mai e vreme de vreo doua luni, nu e timpul trecut sa facem ceva. Municipalitatea nu poate cere Ministerului sau oricarui alt finantator ceva fara sa aiba o documentatie. Iar aceasta documentatie nu exista. Sambata seara a lipsit foarte putin sa nu intrerupa reprezentatia, ne-au inconjurat acolo vreo trei baruri, se aud zgomotele de la bucuria celor de acolo. Cred ca la decizie ceva nu functioneaza. Este un obiectiv care trebuia deosebit de atent gestionat. Trebuia sa stim foarte bine ca daca avem castigati banii prin acel proiect sa adaptam, sa facem tot ce se poate, cat se poate”, a spus Traian Apetrei.

Alaturi de actori au venit si cativa oameni, iubitori de teatru. Putini, insa vocali. Si care au spus direct ca situatia actuala a cladirii Teatrului “Mihai Eminescu” nu trebuie prelungita. Cei care gestioneaza aceasta lucrare trebuie sa i-a imediat masuri.

“Am fost educat si invatat sa am un pic de cultura. Pentru ai nostri copii care vor veni e mare pacat. Sunt alaturi de actori, merita tot respectul nostru, fac o munca pentru care nu toti sunt apti, au o daruire, altfel nu poti face teatru. Eu cunosc teatrul acesta de 40-45 de ani, din subsol pana la acoperis, stiu cum arata si stiu cum arata. E vorba de baza de cultura pe care ne-o facem. Actorii trebuie respectati de toti. Nu suntem numai generatia Facebook, e frumoasa, dar baza culturii este de la a deschide o carte, de a vedea o piesa de teatru, de a o aprecia si de a aprecia munca oamenilor”, a spus Costel Barzu, unul dintre oamenii venit la protest.

Pentru a nu politiza actiunea, actorii Teatrului „Mihai Eminescu” au preferat sa stea la capatul Pietonalului Unirii, evitand astfel sa fie alaturii de politicienii sositi la acest protest. Astfel, s-au format doua grupuri de protestatari: cel al actorilor de la capatul Pietonalului Unirii si cel al politicienilor, o parte veniti si cusotiile lor. Printre liberalii veniti la protest s-au numarat Catalina Lupascu, Cristian Lazarovici, Stelian Plesca si Lidia Bucsinescu.

“Si in sedintele de Consiliu Local am specificat ca o decizie buna ar fi sa facem un imprumut si sa demaram lucrarile necesare reabilitarii teatrului. Din pacate nu s-a dorit acest lucru, venindu-se cu o minciuna, faptul ca se vor accesa fonduri europene. Iata ca in timp s-a dovedit ca nu vom mai putea accesa fonduri europene pentru acest obiectiv. Chiar si pentru a obtine bani de la CNI trebuie realizat un proiect, proiect care lipseste. Legat de Teatrul “Mihai Eminescu” nu exista nicio documentatie. De aceea nu se face nimic. In ceea ce priveste protestul, suntem impreuna aici oameni politici si actori tocmai pentru a trage un semnal de alarma. Daca dumnealor au ales sa stea in alta parte, imi pare rau. Dar impreuna facem acelasi lucru, indiferent unde stam si ii inteleg ca nu vor ca aceasta initiativa sa fie politizata. Noi nu o politizam, suntem aici ca si cetateni ai municipiului Botosani, ca si consilieri locali si e important ca suntem impreuna, indiferent in ce colt de strada stam”, a spus Catalina Lupascu.

Fiindca si vremea de afara te atragea sa stai cat mai mult, politicienii prezenti in fata Teatrului “Mihai Eminescu” au socializat o perioada lunga de timp, in timp ce actorii stateau pe trotuarul de la capatul Pietonalului Unirii.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.