STRUGURII, SANATATE CURATA ! Vezi cate BENEFICII ii aduc SANATATII

Sunt, fara indoiala, fructele-vedeta ale toamnei. Au foarte mute beneficii pentru sanatatea omului, unele chiar putin cunoscute, in timp ce altele se cunosc de multa vreme, fiind in privinta lor nefiind niciun dubiu la ora actuala.

O cana de boabe de struguri rosii sau albi contine 104 calorii, 1,09 grame de proteine, 0,24 grame de grasime, 1,4 gr. de fibre, 4,8 miligrame de vitamina C, 10 micrograme de vitamina A, 288 miligrame de potasiu, 0,54 miligrame de fier si 3 micrograme de folati.

Sunt foarte buni pentru hidratare. Fructele si legumele cu multa apa sunt dense in nutrienti, ceea ce inseamna ca ofera o cantitate mare de nutrienti esentiali, avand in acelasi timp putine calorii. Strugurii contin 70 de mililitri de lichid pe cana.

Au si multi ANTIOXIDANTI importanti pentru sanatatea ochilor, cum ar fi luteina si zeaxantina, iar strugurii rosii au resveratrol fitochimic in cioaja, antioxidantul cunoscut pentru protejarea impotriva mai multor boli cronice.

PREVENIREA CANCERULUI

Strugurii contin antioxidanti puternici cunoscuti sub denumirea de polifenoli, care pot incetini sau preveni multe tipuri de cancer, inclusiv cel de esofag, plamani, gura,  pancreas, prostata si colon.

Resveratrolul regasit in vinul rosu, cunoscut pentru beneficiile pentru inima, este un tip de polifenol continut de coaja strugurilor rosii.

PREVENIREA BOLILOR CARDIACE

Flavonoidul quercetin este un antiinflamator natural care, in niste studii pe animale, a parut sa reduca riscul aterosclerozei si sa protejeze impotriva pagubelor provocate de colesterolul LDL (lipoprotenie de joasa densitate). Quercetin ar putea avea si beneficiul unor efecte anticancer. Totusi, domeniul are nevoie de mai multe studii pe subiecti umani inainte ca aceste rezultate sa fie confirmate.

Continutul ridicat de polifenol din struguri poate reduce si riscul de boli cardiovasculare prin reducerea presiunii sangvine prin mecanisme antiinflamatoare.

Fibrele si potasiul din struguri ajuta si la sanatatea inimii. Cresterea aportului de potasiu, in combinatie cu scaderea aportului de sodiu, este cea mai importanta schimbare in dieta pe care o poate face cineva care vrea sa reduca riscul de boli cardiovasculare, potrivit lui Mark Houston, medic general si profesor clinic asociat la Scoala medicala Vanderbilt.

Aporturi mari de potasiu sunt asociate si cu un risc redus de atac de cord, cu protectia impotriva pierderii de masa musculara, pastrarea densitatii minerale din oase si reducerea aparitiei de pietre la rinichi.

Un aport scazut de potasiu poate fi la fel de periculos pentru organism ca un aport ridicat de sodiu. Datorita continutului ridicat de potasiu, strugurii sunt recomandati pentru combaterea efectelor sodiului asupra corpului.

ALERGII

Datorita efectelor antiinflamatoare ale quercetinului, consumul de struguri poate ajuta la atenuarea simptomelor de alergii. Nu exista insa studii facute pe oameni care sa dovedeasca aceasta teorie.

NEUROPATIA si RETINOPATIA DIABETICE

Cateva studii s-au aratat promitatoare in ceea ce priveste capacitatea resveratrolului de a proteja impotriva neuropatiei si a retinopatiei diabetice, conditii cauzate de un control slab asupra diabetului si care afecteaza sever vederea.

ALTE BENEFICII

Cercetatorii au descoperit si ca resveratrolul este benefic pentru tratarea de Alzheimer, atenuand puseurile si schimbarile de stare asociate cu menopauza si imbunatatind controlul asupra glucozei din sange.

Este recomandat ca strugurii sa fie consumati cand sunt proaspeti. Cele mai multe jeleuri, sucuri si vinuri au zahar adaugat, ceea ce inseamna calorii in plus.

Este indicat ca in fiecare toamna sa facem o cura de struguri proaspeti, timp de 3-4 saptamani, consumand zilnic 1-2 kg struguri bine spalati: cate o treime luate cu o ora inainte de micul dejun şi inainte de cele doua mese principale. In caz de obezitate, se recomanda ca din 10 zile sa se consume numai struguri timp de 2 zile. Atentie insa la cantitatea de struguri pe care o consumam, deoarece supradoza poate afecta ficatul, care va prezenta stari de surmenaj.

RISCURI

Betablocantii, un tip de medicatie prescris cel mai frecvent pentru boli de inima, pot duce la cresterea nivelului de potasiu din sange. Produsele cu mult potasiu, cum ar fi bananele, ar trebui consumate cu moderatie de catre cei care iau folosesc betablocanti, scrie mediafac.ro.

Consumul ridicat de potasiu poate fi daunator pentru cei ai caror rinichi nu sunt pe deplin functionali. Daca rinichii nu sunt capabili de a scoate excesul de potasiu din sange, acest lucru poate fi fatal.

 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.