Legea 335/2013 reglementeaza modalitatea de efectuare a stagiului pentru absolventii de invatamant superior, in scopul:
– asigurarii tranzitiei absolventilor de invatamant superior de la sistemul de educatie la piata muncii,
– consolidarii competentelor si abilitatilor profesionale profesionale pentru adaptarea la cerintele practice si exigentele locului de munca si pentru o mai rapida integrare in munca,
– dobandirii de experienta si vechime in munca si, dupa caz, in specialitate.
Stagiar este debutantul in profesie, angajat cu contract individual de munca, cu exceptia celor care dovedesc ca au desfasurat, potrivit legii, activitate profesionala in acelasi domeniu, anterior absolvirii.
Odata cu incheierea contractului individual de munca, intre angajator si stagiar, se incheie, in forma scrisa, un contract de stagiu, ca anexa la contractul individual de munca, pe o perioada de 6 luni.
Perioada de stagiu este reprezentata de perioada de timp cuprinsa intre data angajarii si data finalizarii stagiului si care se incheie cu eliberarea unui certificat/unei adeverinte semnat/semnate de angajator.
Angajatorii care incheie un contract de stagiu in conditiile Legii nr. 335/2013 primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe perioada derularii contractului de stagiu pentru acel stagiar, o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare(750 lei), prevazut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru anul 2016 Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Botosani are programat sa acorde subventii pentru 10 stagiari ce vor fi angajati conform preverilor legale in vigoare.