Home Social Suparare mare in randul unor bugetari, dupa publicarea proiectului Legii salarizarii unitare!...

Suparare mare in randul unor bugetari, dupa publicarea proiectului Legii salarizarii unitare! Ce capcana li s-a intins

Suparare mare in randul unor bugetari, dupa publicarea proiectului Legii salarizarii unitare! Ce capcana li s-a intins. In Sindicatul National al Functionarilor Publici, SNFP, e indignare. Liderii sindicali ii cer DEMISIA ministrului muncii Lia Oguta Vasilescu. Reprezentantii acestui sindicat atrag atentia asupra faptului ca salarizarea bugetarilor nu va fi deloc unitara iar capcana care ii pandeste pe functionarii publici este aceea ca s-ar putea vedea cu salarii marite doar pe hartie, pentru ca legea da loc negocierii la nivel de primarie sau consiliu judetean pentru aplicarea majorarilor.

Iata pentru ce ii cere SNFP demisia ministrului Lia Olguta Vasilescu:

– incalcarea grava a Constitutiei Romaniei prin nerespectarea, in proiectul legii salarizarii, a Deciziei CCR nr 794/2016 care prevede ca Guvernul si Parlamentul trebuie sa emita solutia legislativa pentru indepartarea discriminarii salariale din autoritatile si institutiile publice, in sensul echivalarii salariilor pe functii publice similare, indiferent de institutia din care face parte, pe familii ocupationale. Proiectul legii salarizarii anuleaza decizia CCR si nu duce la aplicarea ei intocmai;

– sfidarea partenerilor sociali, incalcand principiile legii dialogului social, prin lipsa organizarii de consultari si negocieri cu privire la proiectul legii salarizarii, punand liderii administratiei publice in situatia sa negocieze in Parlamentul Romaniei, atat cu puterea cat si cu opozitia;

– inselarea asteptarilor angajatilor administratiei publice care, pe de o parte, vor beneficia de cresteri salariale in anul 2019, data cresterii va fi stabilita in legea bugetului, iar pe de alta parte, angajatii administratiei publice locale vor avea stabilit salariul, subiectiv, de catre fiecare primarie sau consiliu judetean, afectand independenta aplicarii legii dar si caracterul unitar al sistemului de salarizare!

Consideram ca aceasta demisie sau demitere este necesara pentru reasezarea increderii intre partenerul social public (Guvernul) si partenerul social sindical in vederea evitarii actiunilor de protest si negocierii unei legi care sa raspunda nevoilor teritoriale.

Sebastian OPRESCU, Presedinte SNFP si Vicepresedinte CNSRL ”Fratia”

Exit mobile version