Taxa de depozitare a deseurilor se suspenda. Se pregateste un sistem de plata nou la gunoi: platesti cat arunci! 

Guvernul Romaniei, prin Ministerul Mediului, a luat decizia de suspendare a taxei la depozit pana la 1 ianuarie 2019, ca urmare a unor deficiente majore in aplicarea acesteia si a consecintelor sociale si de mediu inregistrate in primele 6 luni ale anului.

„Constatam un fenomen intr-o continua crestere a depozitarii ilegale de deseuri in Romania; ne confruntam deja cu cantitati duble comparativ cu 2016. De la inceputul anului pana in prezent, comisarii GNM au identificat cantitati de deseuri ilegal depozitate pe o suprafata totala, la nivel national, de 1 391 483 mp, fata de 626 256 mp in 2016. Acest fenomen a aparut ca forma de eludare a taxei la depozit, fiind unul de natura sa puna in pericol sanatatea comunitatilor in care astfel de cazuri sunt tot mai des identificate.
Romania nu a fost suficient de pregatita pentru introducerea acestei taxe, aceasta fiind, de altfel, si concluzia la care am ajuns impreuna cu Comisarul European pentru Mediu K. Vella. Acest instrument economic de stimulare a reciclarii se aplica doar dupa ce sistemul colectarii selective este functional in orice colt al tarii, iar Sistemele de Management Integrat al Deseurilor sunt functionale si pregatite sa preia si sa valorifice intregile cantitati.
Realitatea este ca, in Romania, din 34 de SMID-uri construite cu fonduri europene doar unul este functional. In acelasi timp, la fel de important este faptul ca toate costurile provocate de introducerea taxei de depozit se regasesc deja in facturile populatiei, in conditiile in care serviciile de salubritate nu s-au imbunatatit fata de anii precedenti. Ca atare, pentru o logica si coerenta in aplicarea politicii de management al deseurilor, Romania a luat decizia si a informat Comisia Europeana privind suspendarea taxei la depozit pana la 1 ianuarie 2019. In perioada care urmeaza, vom aplica instrumente economice eficiente, fara costuri sociale si de mediu, prin care colectarea selectiva sa devina o practica nationala, iar cantitatile care ajung sa fie taxate la groapa de gunoi sa se limiteze doar la fractia umeda. Romania nu risca infringement prin adoptarea acestei masuri, dimpotriva, evita un fenomen fara precedent in care tot mai multe cantitati de deseuri ajung sa fie depozitate ilegal in jurul oraselor noastre, iar costurile reciclarii sa fie suportate doar de populatie”, a declarat Viceprim-ministrul Gratiela GAVRILESCU, ministrul Mediului.

Astfel, in urma discutiilor cu C.E, dar si a negocierilor cu Asociatiile municipiilor si oraselor si cu operatorii de salubritate din Romania, s-a luat in discutie introducerea unui set de instrumente economice si masuri care sa impulsioneze sistemul reciclarii in tara noastra si atingerea tintelor la nivel european:

– Implementarea sistemului „platesti cat arunci”, sistem stipulat de lege, dar care nu este inca aplicat in Romania, care sa conduca practic la utilizarea unui tarif diferentiat pentru cetateanul care colecteaza selectiv.

– Finalizarea Planului National de Gestionare a Deseurilor in luna octombrie si promovarea acestuia prin HG pana la sfarsitul anului 2017;

– Impunerea tintelor progresive pentru UAT–uri de reciclare anuala a deseurilor municipale incepand cu 25%, pana la 50% in 2020. In acelasi timp, aceasta prevedere stipuleaza ca, pentru cantitatile nereciclate conform tintei stabilite, UAT-urile vor plati o contributie la AFM de 50 lei/t;

– Declansarea de catre Ministerul Mediului, impreuna cu UAT-urile, a unor campanii nationale de constientizare a populatiei prin care sa se prezinte avantajele colectarii selective. Astfel, populatia va fi informata ca are posibilitatea sa plateasca doar fractia umeda si ca reciclabilele pot fi predate gratuit direct la operatorul de salubritate.

– Operationalizarea la nivel national a tuturor sistemelor de management integrat al deseurilor (SMID-uri) construite in Romania.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.