Tinerii sprijiniți să-și spună opiniile

Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani a organizat o consulate publică cu tinerii în cadrul proiectului „Tinerii si FJT-urile” finanțat prin programul Erasmus+. Această inițiativă a avut loc în perioada 25-27 martie 2023 și a reunit un număr semnificativ de tineri din județul nostru.

Itinerariul activităților a fost unul dinamic și plin de surprize pentru participanți! În prima zi, sâmbătă 25 martie, tinerii au avut ocazia să viziteze Casa Tineretului, iar mai apoi, au fost împărțiți în echipe și au lucrat pentru a identifica „punctele tari”, „punctele slabe”, „oportunitățile” și „provocările” pe care tinerii le întâmpină în județul nostru.

Cea de a doua zi a fost dedicată unui exercițiu interesant intitulat „Actori în comunitate”. Participanții au fost împărțiți în patru grupuri: „primărie”, „mass-media”, „ONG-uri/asociații” și „tineri”. Aceștia au lucrat împreună pentru a identifica cele mai importante „puteri” din comunitate și au discutat despre rolul lor într-o societate ideală. De asemenea, au participat și la trei ture de negocieri în care au discutat cu reprezentanții primăriei, mass-media și ai ONG-urilor/asociațiilor.

În ultima zi a consultării publice, luni, 27 martie, tinerii au avut ocazia să întâlnească autoritățile și să discute cu aceștia despre diverse teme importante precum bullying-ul școlar, violența profesorilor și elevilor, abuzurile profesorilor față de elevi, siguranța pe străzi, consumul de droguri în rândul elevilor, spațiile verzi, transportul public ș.a.

Printre autoritățile participante s-au numărat Cristina Breșug – președinte ATOP Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Botoșani, Ana-Maria Bunduc – inspector ANA Agenția Națională Antidrog Botoșani, Cornelia Paicu – inspector tineret Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani, Maricel Maxim – consilier local Municipiul Botoșani și Vasile Halasanu – președinte de onoare al FJT Botoșani.

„În cadrul discuțiilor și exercițiilor organizate, am avut oportunitatea de a-mi exprima opiniile și preocupările cu privire la problemele care mă afectează direct, dar și de a primi feedback și sugestii din partea autorităților și a altor tineri implicați în proiect. Acest lucru m-a ajutat să înțeleg mai bine procesul decizional și să-mi dezvolt abilitățile de advocacy și lobbying, iar întâlnirile cu autoritățile au fost deosebit de utile în a-mi lărgi orizonturile și a cunoaște perspectiva acestora asupra problemelor cu care ne confruntăm. În concluzie, cred că astfel de consultări publice sunt esențiale pentru implicarea tinerilor în procesul decizional și pentru dezvoltarea lor ca cetățeni activi și responsabili”, ne-a declarat una dintre participantele prezente la activitate.

Această consultare publică a fost un succes și a adus beneficii semnificative pentru tinerii participanți. Aceștia au avut ocazia să-și exprime opiniile și să participe activ la dezvoltarea comunității lor.

Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani va continua să organizeze astfel de evenimente pentru a sprijini tinerii din județul nostru să-și dezvolte abilitățile, dar și pentru a-și exprima opiniile și preocupările cu privire la problemele care îi afectează direct!

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.