Mii de tineri profesori sunt in pragul sustinerii concursului de titularizare. In acest an concursul de ocupare a posturilor didactice are si o serie de noutati. O ordonanta de urgenta a adus modificari Legii Educatiei, schimband metodologia de organizare a concursului de titularizare.
Astfel, concursul nu va mai fi organizat la nivelul unitatii de invatamant cu personalitate juridica, ci printr-un concurs national organizat de Inspectoratul Scolar Judetean Constanta. Doar unitatile private pot organiza propriul concurs.
De asemenea, validarea concursului de titularizare se va face de catre Inspectoratul Scolar, iar angajarea se va face de catre directorul unitatii de invatamant pe baza deciziei de repartizare semnata de ISJ. Pana acum, angajarea se facea pe baza contractului individual de munca incheiat cu directorul unitatii, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant.
Si in ceea ce priveste structura subiectelor, acestea nu vor mai fi preponderent axate pe didactica specialitatii, ci pe programa. La cele 10 puncte din oficiu se vor adauga 60 de puncte pentru subiectele specialitatii si 30 de puncte din didactica.
Dupa concursul national din 15 iulie, care trebuie promovat obligatoriu cu nota 7, va urma repartizarea candidatilor admisi, iar la inceputul lunii septembrie, va exista un concurs judetean, dar care se va adresa exclusiv suplinitorilor.
Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educatiei pentru acest concurs, miercuri, 15 iulie, se sustine proba scrisa.
Accesul candidaților in sali va fi permis, cel mai tarziu pana la ora 9,00, pe baza buletinului/cartii de identitate sau pasaportului.
Pentru redactarea lucrarilor se va folosi cerneala sau pix de culoare albastra, desenele si graficele putand fi executate si cu creionul negru.
Potrivit instructiunilor, candidatii nu trebuie sa aiba asupra lor in salile de concurs carti, caiete, telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare la distanta, insa pot avea dictionare pentru disciplinele latina sau greaca veche si planurile de conturi pentru disciplina ”economic-administrativ-posta”.
„Din momentul deschiderii plicului cu subiecte niciun candidat nu mai poate intra sau parasi sala decat daca preda lucrarea, subiectul si semneaza de predare”, potrivit instructiunilor de desfasurare a concursului.
Totodata, candidatii care nu se afla in sala in momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai sustine proba scrisa. Cei care vor fi surprinsi copiind in timpul desfasurarii probei scrise sau cei care au asupra lor telefoane sau alte mijloace de comunicare vor fi eliminati din concurs si nu vor fi repartizati pe posturi didactice/ catedre in anul scolar 2015 — 2016.
In cazuri exceptionale, daca un candidat se simte rau si solicita parasirea temporara a salii, el este insotit de unul dintre supraveghetori pana la inapoierea in sala de examen.
Baremele de corectare vor putea fi consultate dupa finalizarea probei scrise, iar acestea vor fi afisate la loc vizibil.
Potrivit calendarului desfasurarii concursului :
– 20 iulie 2015: Afisarea rezultatelor
– 20-21 iulie 2015: Inregistrarea contestatiilor la inspectoratele scolare si transmiterea acestora la centrele de evaluare
– 24 iulie 2015: Se afiseaza rezultatele finale
– 27-28 iulie 2015: Repartizarea candidatilor cu media de minimum 7 la concursul din sesiunea 2015, pe posturi vacante publicate pentru angajare cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata, in ordinea descrescatoare a mediilor de repartizare
– 29 iulie 2015: Transformarea posturilor pentru angajare pe perioada nedeterminata ramase neocupate, in posturi vacante pentru angajare pe perioada determinata
– 30 iulie-28 august 2015: Emiterea si comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedra