Suculent, proaspat si delicios, dovlecelul este o leguma surprinzatoare, care poate fi coapta, fripta la gratar, preparata la abur, fiarta, prajita, piure sau consumata ca atare in salate. Dar sunt lucruri pe care, probabil nu le stiu multe gospodine.
Iata care sunt:
• Dovleceii mici nu au seminte, insa cei mari se curata usor pentru a fi umpluti.
• Dovlecelul verde-galbui isi pastreaza culoarea si dupa gatire.
• Cel cu gat subtire si rotund la capat este mai suculent si dulce.
• Daca dovlecelul are coaja mai groasa si striatii, miezul e mai tare, crocant si aromat.
• Aceasta leguma, indiferent de soi, este bogata in vitaminele A, B, C, dar si in potasiu, elemente care sunt conservate prin pregatirea la abur sau la cuptor.
• Alege dovleceii cu coaja lucioasa si cat mai deschisa la culoare!
• Ca sa nu aiba multe seminte, alege dovlecei de 15-20 cm lungime si 5 cm diametru.
• Evita sa cumperi dovlecei care au coaja moale, pentru ca si miezul este la fel, cu o textura buretoasa! Nu-i alege nici pe cei moi la capat, pentru ca sunt intr-un stadiu de deshidratare avansat si au putine substante nutritive.
• Pot fi pastrati in pungi de plastic, la frigider, in sertarul de legume, maximum patru zile.
• Fierb repede, iar pentru ca au apa multa, zeama folosita la mancare se adauga putin cate putin.
• Cel mai simplu si sanatos mod de a pregati dovleceii: taiati felii subtiri, pusi pe gratar si serviti cu mujdei de usturoi verde.