Toxiinfectia alimentara, boala verii

Voi intrebati, medicul Tatiana Balauca va raspunde.

Mariana A.: Pe copilul meu il doare capul, burta, a varsat si are diaree. Aceste probleme au aparut dupa ce a mancat, impreuna cu alti colegi, o prajitura de casa. Ei acuza simptome asemanatoare. Cum ar trebui sa procedez?
Dr. Tatiana Balauca: Cel mai probabil copilul dumneavoastra si colegii lui au facut o toxiinfectie alimentara. Trebuie sa consultati de urgenta medicul! Aceste afectiuni sunt intalnite mai des in colectivitati, si acum, odata cu sosirea verii si cresterea temperaturilor, riscul de aparitie al lor este mai ridicat.

Cine produce toxiinfectiile alimentare?
Toxiinfectiile alimentare sunt afectiuni digestive acute cauzate de ingestia, odata cu anumite alimente, a unor toxine. Cei mai frecventi germeni care produc toxiinfectia alimentara sunt Staphylococcus aureus, Salmonella si Escherichia Coli, iar acestia se pot gasi in alimentele pe care le consumam zilnic, netratate termic corespunzator, sau incomplet spalate. Carnea, ouale, inghetata, maioneza, frisca din torturi si prajituri, pestele, fructele de mare, produsele lactate, legumele (cele cu frunze, precum salata verde sau varza, cartofii, care sunt foarte sensibili , rosiile etc), fructele (capsunele, zmeura, murele s.a.).
Atentie! Foarte frecvent se intalnesc cazuri de infectie stafilococica dupa consumul de branzeturi cumparate de la vanzatorii ambulanti, produse depozitate si manipulate in conditii improprii. In afara de ingestia alimentelor contaminate, boala poate fi transmisa si prin intermediul veselei murdare, sau a unor leziuni cutanate (panaritiu) a mainilor bucatarului.

Cum recunoastem toxiinfectia alimentara?
Simptomele bolii apar dupa 3-16 ore de la ingerarea toxinei (diaree, varsaturi – care pot conduce la deshidratarea organismului, greturi, dureri abdominale, cefalee, paloare tegumentara, febra, oboseala marcanta) si pot persista si trei zile. In acest timp trebuie sa consumam multe lichide (NU bauturi carbogazoase sau alcoolice) pentru a preveni deshidratarea organismului. Evitati sa mancati 12 ore, iar apoi consumati alimente usoare: o banana, orez, supe de pui cu putin mai multa sare.
Atentie! Nu luati medicamente pentru diaree si varsaturi imediat dupa aparitia acestor simptome, deoarece aceasta este modalitatea prin care organismul incearca sa elimine germenii intrusi. Medicul dumneavoastra va va administra apoi, cel mai probabil, medicamente antispasmodice, pentru intarzierea tranzitului intestinal, antiseptic intestinale, sau chiar antibiotice, daca este cazul. Boala poate dispare de la sine, dar uneori necesita tratament intr-un serviciu medical de specialitate (internare).

Cum prevenim toxiinfectia alimentara?
Spalati-va foarte bine pe maini inainte de masa, sau cand gatiti. De asemenea, spalati bine fructele si legumele pe care le consumati.
Cititi cu atentie termenul de valabilitate al produselor pe care le cumparati, si conditiile lor de pastrare.
Carnea si pestele crud se pastreaza separat pentru a nu fi contaminate de germeni de pe alte alimente. Decongelati-le in frigider sau in cuptorul cu microunde, dar nu sub jet de apa calda.
Evitati sa consumati lapte crud nepasteurizat sau preparatele (peste, carne la gratar) „in sange”.
Alimentele de origine animala trebuie preparate termic foarte bine: carnea de vita si porc la minim 710 grade C, carnea de pui la minim 770 grade C.
Nu tineti mancarea gatita mai mult de doua ore la temperatura camerei.

Pentru mai multe sfaturi din partea dr. Tatiana Balauca puteti suna la tel. 0753.517.138 sau la 0728.027.847.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.