La sfarsitul anului bisericesc, pe 29 august, Biserica Ortodoxa praznuieste „Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul”, zi de post.
Sfantul Ioan Botezatorul este cunoscut in mod special pentru sfintenia vietii lui, pentru severitatea ascezei si ravna inflacarata dupa dreptate si dupa cele ceresti. A fost denumit de imnologii Bisericii „inger in trup” sau „inger omenesc”, iar in calendarul ortodox ii sunt inchinate nu mai putin de trei sarbatori, fiind cea mai cinstita personalitate a Vechiului Testament, potrivit basilica.ro.
In aceasta zi, pentru mentinerea sanatatii, este bine sa nu se consume fructe rotunde – mere, pere, prune, capatani de usturoi, care au forma rotunda, asemanatoare capului, nici pepeni sau nuci, pentru ca miezul lor seamana cu o cruce.
De asemenea, din ajunul sarbatorii nu se mananca preparate cu varza, deoarece Sfantului Ioan i s-a taiat de sapte ori capul pe varza si iar a inviat.
Dintr-un sentiment de piosenie, nu se mananca rosii, nici fructe de culoare rosie si nu se bea vin rosu, alimente care amintesc de sangele varsat in timpul decapitarii Sf. Ioan.
Acum se sfintesc la biserica mere, pere, struguri si castraveti si se impart oamenilor saraci, in amintirea rudelor decedate.
De asemenea, pentru sporul familiei si pentru alungarea bolilor, in familiile in care au murit rude in conditii suspecte sau de moarte napraznica se respecta momentele de reculegere si se impart pachete cu struguri si paine.
In acelasi timp, in aceasta zi, in gospodarii nu se foloseste cutitul nici la taiatul painii. Produsele alimentare si painea se rup cu mana.
La orase si la sate, pentru mentinerea sanatatii se pastreaza o datina straveche: postitorii consuma in aceasta zi doar turta preparata din grau sau din malai.