Home Social TRAFICUL DE PERSOANE – un flagel ce nu ne lasă indiferenți? (FOTO)

TRAFICUL DE PERSOANE – un flagel ce nu ne lasă indiferenți? (FOTO)

Fenomen de o gravitate încă neînțeleasă de societatea românească, traficul de persoane arată pe deplin hidoșenia pe care o poate atinge ființa umană.

Provocarea unor tragedii fizice și psihice cu efecte permanente, călcarea în picioare a oricăror valori și norme morale nu înseamnă nimic pentru cei care au doar dorința nesățioasă de a realiza un cât mai mare profit. Victimele pot fi oricare dintre noi, indiferent de vârstă și sex, copii, vârstnici, sau tineri, copile sau bărbați în toată firea, pentru că fenomenul nu este atât de departe de noi pe cât credem.

Județe apropiate botoșănenilor sunt în topurile locațiilor de unde sunt racolate victimele traficului de oameni, Iașii fiind unul dintre acestea. Apropiata Republica Moldova este principala sursă a traficului sub formă de exploatare sexuală din Europa, de aceea tragediile ar trebui să-i privească nu doar pe victime și anchetatori, ci pe oricare dintre noi.

Acestea sunt direcțiile în care s-au derulat în această săptămână activitățile didactice dedicate luptei împotriva traficului de persoane în multe dintre liceele și școlile botoșănene. Informarea și conștientizarea copiilor și tinerilor privind dramaticul fenomen ce se derulează, în anumite forme inclusiv în Botoșani, au fost principalele obiective propuse de profesorii coordonatori.

Au fost analizate situațiile în care sunt expuși copiii trimiși să cerșească, riscurile pe care și le asumă botoșănenii care pleacă la muncă cinstită în străinătate dar se trezesc scalvi, sau tinerele ce ajung victime ale rețelelor de proxenetism.

La Școala Generală „Ștefan cel Mare” Botoșani copilașii din clasele V-VII au înțeles, au compus mesaje către adulții iresponsabili și le-au transmis prin viul grai al fotografiilor.

La Liceul de Arte „Ștefan Luchian” micii artiși dintr-a IX- a au realizat o expoziție cu mesajele lor îmbrăcate în culoare și grafică, arătând astfel că înțeleg numeroase aspecte ale tragediilor ce se petrec zi de zi în întreaga lume.

Marcarea zilei de 18 octombrie – Ziua internațională a luptei împotriva traficului de persoane s-a făcut și la Colegiul Național „A.T. Laurian”, unde bobocii de a IX-a au realizat mesaje – puzzle arătând că înțeleg și că au și ei un cuvânt de spus, în timp ce colegii din clasele mai mari au urmărit și analizat materiale video, mărturii ale victimelor, documentare menite să evidențieze adevărata dimensiune a fenomenului de „trafic de suflete”.

Seria de activități va fi analizată și premiată chiar, de către Biroul Regional din Suceava al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, instituția implicânu-se mai nou în agenda publică a județului Botoșani grație proiectului „Rețea de Prevenire a Traficului de Persoane – Antitrafic Net Botoșani”, derulat de asociația CLARA.

Exit mobile version