Ministerul Sanatatii a fost sesizat Federatia Sanitas in privinta modului aberant in care se face calculul sporurilor pentru unii asistenti medicali si infirmiere. E vorba de personalul sectiile de oncologie si in sectiile de arsi.
Acesti asistenti medicali si infirmiere primesc sporuri calculate la salariul din … 2009! Un cadru legal incomplet si neunitar a facut ca personalul acestor sectii sa fie discriminat la salarizare, situatie care persista de cateva luni.
Recent a avut loc o intalnire a reprezentantului conducerii Federatiei Sanitas, dl. prim-vicepresedinte Iulian Pope, cu membrii de sindicat din cadrul Institutului Oncologic Bucuresti, in care s-a abordat aceste subiect: calculul sporurilor.
„Pentru corectarea acestei situatii, Federatia a facut o multitudine de demersuri si a primit o multime de asigurari din partea celor care sunt in masura sa corecteze aceasta situatie. Am cerut modificarea Ordonantelor de Urgenta 9 si 43, dar nu s-a intamplat acest lucru… Ulterior, ni s-a promis o solutie mai buna, respectiv adoptarea unui alt act normativ pentru domeniul sanatatii si asistentei sociale, care sa corecteze mai multe omisiuni si greseli, insa un astfel de proiect nu a mai intrat in dezbaterea guvernului. Nu intelegem comportamentul guvernamental: considera ca cele doua domenii nu au o importanta atat de mare in sistemul sanitar?”, se intreaba reprezentantii sindicatului Sanitas, care le sugereaza guvernantilor sa se uite pe statisticile europene, din ce in ce mai ingrijoratoare, despre incidenta crescuta a diferitelor forme de cancer asupra populatiei!
Sau sa rememoreze momentele tragice in care a fost nevoie de internarea rapida a unui numar mare de persoane in sectii destinate special cazurilor de arsi si nu existau cele necesare…
Amanarea rezolvarii acestei probleme duce la o acumulare majora a nemultumirilor angajatilor din cele doua specialitati, in special datorita tratamentului diferentiat la care sunt supusi de aproape jumatate de an!
Existenta unui proiect de lege privind salarizarea bugetara, aflat in dezbatere publica, nu este un raspuns plauzibil, in conditiile in care nemultumirea miilor de asistenti medicali si infirmiere este legata de modul actual de calcul al sporurilor!! Este vorba de o discriminare aflata „in exercitiu”, si nu despre niste avantaje financiare viitoare, atrag atentia liderii sindicali.