Ne trezim mai devreme cu o ora. Asta pentru a ne folosi mai mult de lumina Soarelui. Dar, medicii atentioneaza ca trecerea oficiala la ora de vara nu este lipsita de consecinte mai putin placute pentru sanatatea multora dintre noi. Aceasta trecere ii poate imbolnavi pe unii dintre noi. Mai exact,ce spun oamenii de stiinta din domeniul medical?
Este clar : trecerea la ora de vara nu este nicidecum benefica organismului. O spun oamenii de stiinta, cu argumente serioase.
Trecerea la ora de vara a devenit o obisnuinta pentru 70 de tari de pe glob. In ultimul weekend al lunii martie, ora 3:00 devine 4:00, pentru a ne folosi mai mult de lumina Soarelui. Asadar, ceasurile au fost date cu o ora inainte.
Insa, trecerea la ora de vara creeaza o diferenta intre momentul in care ar trebui sa ne trezim in mod natural si momentul in care ne trezim din obligatie, atentioneaza oamenii de stiinta.
Creste riscul de DIABET si OBEZITATE
Acest lucru creste considerabil riscul ca unii oameni sa se imbolnvesca de diabet sau obezitate, metabolismul fiind dat peste cap.
Creste riscul de ATAC de CORD
In zilele imediat urmatoare acestei schimbari, riscul unui atac de cord este, de asemenea, mai ridicat.
Printre problemele medicale generate de aceasta schimbare de ora in organismul unor persoane mai sensibile se pot enumera, pe langa cele amintite: dureri de cap, nervozitate, probleme metabolice care favorizeaza ingrasarea.
Profesorul Till Roenneberg, de la Universitatea Ludwig Maximillian din Munchen, a declarat publicatiei Huffington Post ca, din punctul sau de vedere, „ce este cu adevarat devastator, sunt consecintele pe care aceasta trecere le are asupra sanatatii a milioane de oameni.”
„Ceasurile noastre biologice se regleaza folosindu-se de lumina si intuneric, nu de alarmele pe care ni le programam. Astfel, corpurile noastre nu raspund trecerii la ora de vara si nu facem decat sa mergem la locul de de munca mai devreme cu o ora decat corpul nostru este pregatit sa o faca.”, mai spune profesorul.
Se pare ca au mai mult de suferit pe planul sanatatii persoanele care, in mod natural, nu intra in categoria matinalilor, deci cei care sunt obisnuiti sa doarma mai tarziu, aici intrand si copiii, care au nevoie de mai multa odihna.
Oameni de stiinta de la universitati din Germania, Franta, Marea Britanie, Olanda, Cehia si Ungaria au mai facut niste calcule Ei au estimat ca aceasta schimbare de ora costa Uniunea Europeana 131 de miliarde euro in fiecare an, cheltuielile fiind traduse in costuri medicale.