TRIMISI la TESTARE gratuita pentru HEPATITA C. VEZI care romani vor trebui sa faca TESTUL

Sunt poate mii de persoane care sufera de o boala ucigatoare, HEPATITA C, fara sa stie. Iar Romania este fruntasa in Europa la numarul persoanelor infectate cu virusul hepatic C. In aceste condititii, multi romani vor fi trimisi sa-si faca testul care determina prezenta virusului respectiv in organism. Vor fi trimisi la analize de catre medicul de familie, iar in cazul unui rezultat poztiv la test vor fi luati in evidenta in Registrul national pentru hepatita si vor incepe tratamentul.

Autoritatile sanitare au stabilit care dintre romani vor fi trimisi de medicii lor de familie sa-si faca testul pentru determinarea prezentei virusului hepatic C. Este vorba de persoanele nascute inainte de 1989, cele internate des in spital, cele care fac tratamente injectabile la domiciliu, care au primit sange sau au interventii stomatologice multiple. Testarea va fi pentru virusurile hepatitice B, C şi D, a anunţat Streinu-Cercel.

La Ministerul Sanatatii s-a semnat ordinul privind Registrul national pentru hepatita, instrument de lucru cu mare avantaj pentru medicul de familie, care stie starea pacientilor, şi pentru bolnav care va fi supravegheat.

„Registrul are cinci componente, prima fiind screeningul. Medicul de familie va aplica un chestionar relativ simplu, in care va intreba pacientul daca este nascut inainte de 1989, daca a fost internat de multe ori in spital, daca face tratamente injectabile la domiciliu, daca a primit sange si produse de sange, dacă are interventii stomatologice foarte dese. La oricare din intrebari se raspunde pozitiv, pacientul este trimis automat pentru a fi verificat daca este infectat cu virus hepatitic B, C sau D”, a explicat managerul Institutului „Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel, citat de Mediafax.

Daca rezultatul testului va fi pozitiv, medicul de familie va introduce in Registrul national pentru hepatită datele pacientului, iar acesta va fi trimis la specialisti in gastro-enterologie si boli infectioase, pentru a se stabili stadiul infectiei.

„Faptul ca are anticorpi de virus hepatitic C nu inseamna ca are si infectie cu virus hepatitic C, pentru ca 20 la suta dintre pacienti se vindeca in mod spontan, 80 la suta raman purtatori de virus”, mai sustine medicul infectionist.

Romania detine un trist record in Europa. In tara noastra sunt 10 la suta dintre cei 12 milioane de europeni bolnavi de hepatita. Si, dupa cum arata un raport al de Asociatiei Europene a Pacientilor cu Boli de Ficat (ELPA), in ceea ce priveste accesul bolnavilor cu hepatita C din Romania, romanii sunt pe ultimul loc in randul statelor europene.

In fiecare an, 1,4 milioane de persoane sunt ucise de hepatita C, arata un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Specialistii OMS estimeaza ca in anul 2020 va fi inregistrat un varf al incidentei hepatitei C, si asta ca urmare a numaului in crestere de persoane care se tatueaza, apeleaza la piercing sau recurg la droguri intravenoase.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.