Home Social TUBERCULOZA in ROMANIA : de PATRU ori mai mare decat MEDIA UE!

TUBERCULOZA in ROMANIA : de PATRU ori mai mare decat MEDIA UE!

Romania este, in continuare, tara cu cea mai mare incidenta a tuberculozei in cadrul Uniunii Europene (de patru ori peste media UE), avand una dintre cele mai mici rate de vindecare si, corelativ, prezentand „o crestere anuala a rezervorului de pacienti infectiosi”, dupa cum sustin chiar reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS).

In aceste conditii, MS a anuntat care este Strategia Nationala de Control a Tuberculozei in Romania 2015-2020. Obligat de UE sa ia masuri pentru o lupta mai eficienta cu aceasta boala, Guvernul a adoptat aceasta strategie si va trebui sa aloce fonduri substantiale in lupta cu tuberculoza.
 
Aproape 1,571 miliarde lei se vor aloca acestei strategii pentru diagnostic, tratament, dotare a laboratoarelor, supraveghere si resurse umane in perioada 2015-2020.
 
Guvernul a aprobat, prin Hotarare, Strategia Nationala de Control a Tuberculozei in Romania pentru perioada 2015-2020. Actul normativ are ca scop reducerea incidentei si mortalitatii provocate de tuberculoza, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare si cresterea aderentei la tratament, in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
 
Cu toate progresele inregistrate in ultimii 12 ani, Romania este tara cu cea mai mare incidenta a tuberculozei in cadrul Uniunii Europene (de patru ori peste media UE), avand una dintre cele mai mici rate de vindecare si, corelativ, prezentand o crestere anuala a rezervorului de pacienti infectiosi.
 
Strategia Nationala de Control a Tuberculozei, bazata atat pe studiile stiintifice derulate in tara, cat si pe recomandarile OMS, constituie un document programatic esential, care va permite o abordare mai riguroasa si mai eficienta de combatere a tuberculozei, inclusiv prin optimizarea finantarii.
 
Strategia isi propune ca obiectiv final asigurarea conditiilor pentru eliminarea tuberculozei ca problema de sanatate publica in Romania, pana in 2050. Printre obiectivele specifice, Strategia urmareste pana in 2020:
 
      – asigurarea accesului universal la metodele rapide de diagnostic;
 
      – diagnosticarea a cel putin 85% din toate cazurile estimate de tuberculoza sensibila si tuberculoza rezistenta multidrog;
 
      – tratarea cu succes a cel putin 90% din cazurile noi si a cel putin 85% din retratamente;
 
      – tratarea cu succes a 75% din cazurile de tuberculoza rezistenta multidrog;
 
      – reducerea ratei generale a mortalitatii cauzate de tuberculoza la mai putin de 4,3 la 100.000 de locuitori;
 
      – scaderea generala a incidentei bolii;
 
      – imbunatatirea generala a capacitatii sistemului sanitar de a controla tuberculoza.
 
Printre alte rezultate estimate a fi atinse ca urmare a aplicarii Strategiei, se mentioneaza
 
        – scaderea incidentei globale a bolii de la 72,9 cazuri la 100.000 locuitori, in 2013, la mai putin de 50 de cazuri la 100.000 de locuitori in 2020;
 
        – scaderea numarului de decese de la 5,3 la 100.000 de locuitori, in 2013, la mai putin de 5 la 100.000 locuitori, in 2020;
 
        – scaderea numarului total de pacienti de la 15.523 cazuri notificate in 2013, la mai putin de 10.000 cazuri in 2020.
 
Adoptarea Strategiei Nationale de Control a Tuberculozei face posibila mobilizarea de resurse din fondurile structurale in perioada de programare europeana 2014-2020, precum si a altor fonduri europene nerambursabile. Principalele componente ale Strategiei sunt prevazute a fi finantate prin:   fonduri structurale din etapa de programare 2014-2020 – 145 milioane lei, fonduri ale guvernului norvegian – 46 milioane lei, resurse provenind din Fondul Global de Lupta impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei – 37 milioane lei, venituri de la bugetul de stat, alte finantari rambursabile si nerambursabile. 
 
Prin atingerea obiectivelor anuale, cheltuielile totale, dupa un varf in anul 2016, vor scadea treptat pana in 2020. 
 
Bugetul total aferent Strategiei 2015-2020 pentru activitatile de diagnostic, tratament, dotare a laboratoarelor, supraveghere si resurse umane se ridica la aproape 1,571 miliarde lei.
 

Exit mobile version