Home Social Un NOU tip de CONCEDIU pentru ANGAJATI! Vezi ce INDEMNIZATIE da statul

Un NOU tip de CONCEDIU pentru ANGAJATI! Vezi ce INDEMNIZATIE da statul

Salariatii vor putea beneficia de un nou tip de concediu, pe langa cele deja precizate in legislatia muncii, un concediu care a fost deja aprobat de ambele Camere ale Parlamentului si mai are doar nevoie de semnatura presedintelui tarii, asadar mai urmeaza un pas – promulgarea.

Este vorba de un nou tip de concediu, cu o durata maxima de pana la un an. Angajatorii vor fi obligati sa-l acorde la cererea persoanelor indreptatite. Persoanele care vor intra in acest concediu vor primi si o indemnizatie lunara de 1.700 de lei. 
 
Ne referim la concediul ce va putea fi solicitat de persoanele care  adopta un copil. Si senatorii, si deputatii au considerat indreptatit acest tip de concediu, care va fi unul de acomodare cu copilul adoptat. 
 
Initiativa legislativa – ce contine modificari semnificative la Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei – prevede ca noul concediu va avea o durata de cel mult un an de zile (fata de 90 de zile, cat stabilise initial Senatul) si va include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei. In acest timp, salariatul indreptatit (adoptatorul sau oricare dintre cei doi soti ai familiei adoptatoare) va primi si o indemnizatie lunara.
 
Pentru a beneficia de acest concediu de acomodare, si de indemnizatie, salariatul va trebui sa faca o cerere in acest sens, care va putea fi depusa din ziua urmatoare celei in care este pusa in executare hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei.
 
„Pe perioada concediului (…), persoana indreptatita beneficiaza de plata contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate. Cuantumul contributiei se calculeaza prin aplicarea cotei procentuale, prevazuta de lege, la valoarea indemnizatiei acordate. Fondurile necesare platii indemnizatiei (…), a contributiei (…), cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice”, se precizeaza in proiectului de lege care a primit girul parlamentarilor.
 
Mai trebuie mentionat ca pentru drepturile persoanelor aflate in concediu de acomodare nu se vor datora impozit si contributii sociale obligatorii, exceptand contributia la sanatate, ce va fi platita de autoritati. 
 
Iar perioada respectiva va fi asimilata stagiului de cotizare la obtinerea indemnizatiilor pentru concediile medicale, pentru obtinerea pensiei si pentru obtinerea somajului. Perioada concediului de acomodare va fi considerata vechime in munca, in serviciu si in specialitate.
 
Cererea pentru acordarea concediului si a indemnizatiei va trebui sa fie insotita de:
 
– certificatul de grefa in baza caruia se executa hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei;
documentul care atesta mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare;
– dovada intrarii efective in concediu sau a suspendarii activitatii.
 
Conform prevederilor proiectului, cererea si documentele doveditoare se vor depune si inregistra la agentia pentru plati si inspectie sociala in a carei raza teritoriala isi are domiciliul/resedinta persoana indreptatita.
 
Salariatul care va beneficia de concediul de acomodare si de indemnizatia aferenta nu va putea cere concediu pentru cresterea copilului sau stimulent de insertie.
 
Trebuie precizat si ca nu doar salariatii vor avea dreptul la concediul de acomodare si indemnizatia aferenta, ci si persoanele care obtin venituri din activitati independente sau activitati agricole.
 
„Calculul si plata indemnizatiei, inclusiv a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, se fac de catre Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, prin agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene si a municipiului Bucuresti, si se achita, in functie de optiunea persoanei indreptatite, in cont bancar sau la domiciliul acestuia, respectiv la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate”, este prevazut in documentul mentionat.
 
In forma adoptata de senatori, indemnizatia aferenta concediului de acomodare era de 3.400 de lei pe luna. Totusi, deputatii au ales injumatatirea cuantumului deoarece au prelungit durata maxima de la 90 de zile la un an.
 
Atat concediul de acomodare, cat si plata indemnizatiei vor inceta la cererea persoanei indreptatite sau in ziua urmatoare celei in care:
 
– se implineste durata maxima a concediului;
– copilul implineste 18 ani;
– moare copilul;
– moare persoana indreptatita care urma sa adopte in calitate de persoana singura;
– a ramas definitiva hotararea judecatoreasca de revocare a incredintarii in vederea adoptiei.
 
Angajatorii care nu vor acorda concediul de acomodare vor fi amendati. Mai exact, vor risca sa fie sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.500 de lei.
 

Exit mobile version