AcasăSocialUnele MATERNITĂȚI din România folosesc aparatură medicală din anul... 1966!

Unele MATERNITĂȚI din România folosesc aparatură medicală din anul… 1966!

Marea majoritatea acestor unități medicale se confruntă cu o lipsă majoră de echipamente medicale, dar și cu o uzură destul de mare a celor existente.

Pentru a veni în ajutorul maternităților care se confruntă cu astfel de probleme, Salvați Copiii continuă programului de combatere a mortalității infantile, prin dotarea acestora cu echipamente medicale moderne.

Nașterea într-o maternitate precar dotată pune în pericol viața copiilor născuți prematur, în cazul cărora într-un singur minut se poate câștiga sau, din contra, pierde lupta pentru viață.

Aceste este motivul pentru care Salvați Copiii România continuă dotarea secției de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani cu un ventilator neonatal și un ecograf performant în valoare de 28.400 de euro, care să îi ajute pe medici să salveze viața copiilor născuți prematur.

În anul 2017 au avut loc 2.690 de nașteri la spitalul botoșănean dintre care 232 premature, iar în primele nouă luni ale anului 2018, au venit pe lume 1.945 de copii, dintre care 179 prematuri, în condițiile în care secția de neonatologie dispune de doar 7 incubatoare funcționale pentru aceștia și un ventilator foarte vechi. De asemenea, secția nu dispunea până în prezent de un ecograf care să ajute medicii în oferirea de servicii adecvate nou-născuților prematur.

Aceasta este a patra donație pe care Salvați Copiii România o face Spitalului Județean Mavromati, iar valoarea totală a echipamentelor donate se ridică la 88.000 Euro.

Eforturile sunt consistente și necesare, în lipsa unor politici publice coerente, care să le asigure medicilor din maternități aparatura medicală vitală salvării copiilor care vin pe lume prea devreme.

În al șaptelea an al campaniei de reducere a mortalității infantile, Salvați Copiii dotează cu 122 de echipamente medicale 37 de maternități. Astfel, până la sfârșitul anului 2018, bilanțul programului va cuprinde 88 de maternități dotate cu 515 echipamente, pentru salvarea a 42.000 de prematuri.

„Echipamentele medicale lipsă sau uzura celor existente reprezintă una dintre cauzele majore care influențează negativ rata mortalității infantile. Noi vorbim cu medicii, facem o analiză detaliată a fiecărei maternități în parte și astfel, piatră cu piatră, ridicăm practic un sistem medical care să îi salveze pe nou-născuții prematur. Dincolo de intervențiile în comunitate însă, Salvați Copiii militează constant pentru definirea unor politici publice consistente, dar, până ajungem acolo, este esențial să ne implicăm și să nu îi lăsăm pe acești copii născuți prea devreme pradă unor soluții venite prea târziu”, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Amalia Năstase, ambasador al campaniei, a vorbit despre un mecanism pe care companiile îl au la îndemână pentru a salva viața prematurilor.

„Salvați Copiii mai face un lucru minunat, dincolo de intervenția concretă și consistentă: ne învață cum să ajutăm. Mecanismul de redirecționare a 20% din impozitul pe profit al companiilor reprezintă un real ajutor pentru continuarea campaniei de dotare a maternităților cu aparatură vitală de ultimă generație necesară pentru salvarea vieților celor mici”, a spus Amalia Năstase.

Dr. Carmen Zaboloteanu, șeful Secției de neonatologie, a subliniat necesitatea ca medicii să aibă la dispoziție aparatură medicală adecvată, pentru a putea interveni prompt în salvarea prematurilor.

„Prematuritatea este sinonimă cu lupta din prima clipă pentru viață, pentru respirație. Copiii născuți prea devreme luptă din toată ființa lor să respire și au nevoie de tot ajutorul nostru. Din nefericire, un aparat de ventilație și accesul la aparatură performantă imediată fac diferența între supraviețuire și abandonarea luptei. De asemenea, prezența pe secție a unui ecograf performant care facilitează accesul la diagnostic este absolut necesară pentru funcționarea unei secții de Neonatologie și reprezintă un pas spre normalitate”, a spus dr. Carmen Zaboloteanu.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii. De asemenea, maternitățile se confruntă cu o vechime mare a echipamentelor: incubatoarele standard cele mai vechi din unitățile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, cele din unitățile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar din nivelul III sunt din anul 1994. Ventilatoare pentru nou-născuți fabricate în 1966 se află încă în dotarea unor maternități din România.

Aparatura a fost achiziționată cu fonduri de la persoane fizice și companii, prin mecanismele: donații online, sms, direct debit, 2% din impozitul pe venit și 20% din impozitul pe profit. Dotarea este parte a programului amplu de combatere a mortalității infantile, pe care Salvații Copiii îl derulează de șapte ani.

Companiile pot sponsoriza Organizația Salvați Copiii, potrivit Codului Fiscal, astfel:

– Societățile Comerciale plătitoare de impozit pe profit vor scădea sumele aferente din impozitul pe profitul datorat, la nivelul valorii minime dintre următoarele: 0,5% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit datorat.

– Microîntreprinderile vor scădea sumele aferente din impozitul pe venit datorat, până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial.

Contractul de sponsorizare se poate descărca de pe site-ul Salvați Copiii: https://www.salvaticopiii.ro/implica-te/companii/directioneaza-20-din-impozitul-pe-profit

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.

Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei și a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii și societatea în care fiecare actor implicat își acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic și viabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Sorin Bozdon on Locuri de munca in Germania
Mai terminati odata! on 23 august 2013 – Vine Apocalipsa!
MUIE ROMANIA !!! on MODIFICARI la Codul Rutier
virginia manu on PILDA ZILEI: Te-am invatat
liviu cioroaba on SFORAITUL poate ucide!
virginia manu on PRINTESA DIANA, asasinata!
INSURATELU VIORICA on 48 de romani CAPTIVI in LIBIA
Zugravescu Mihaela B on Cautam colaboratori!
eleonora hreniuc on DOAR O VORBA: Parloaga din ograda
Ziarul Adevarul on BANCUL ZILEI: Acelasi material
Sebastian Butu on FENOMEN RAR in decembrie 2013!
Agentie Matrimoniala on BANCUL ZILEI: Agentia matrimoniala
Eutanasiati Maidanez on FAMILIA LUI IONUT, atacata de caini!
ionescu crenguta on COJILE DE BANANE fac minuni!
Anunturi Libertatea on SERBAN HUIDU revine in televiziune!
TRAIAN TANASA on Pacalelile de 1 APRILIE!
Mocanu Nicolae on A murit din cauza unui OU!
IACOB VIOREL on ANUNT DE ANGAJARE
motoc cristian on POLITISTII incep PROTESTE !
Mitrea Stefan on POLITISTII incep PROTESTE !
Doina Balasa on Dolarul a luat viteza
gh. hreapca on DRUM BUN, PRIETEN DRAG!
gh. hreapca on DRUM BUN, PRIETEN DRAG!
nicu stratulat on DRUM BUN, PRIETEN DRAG!
un alegator on Surpriza la BALUSENI!
un pnlist on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
lingau elena stefan on Surpriza la BALUSENI!
lingau elena stefan on Surpriza la BALUSENI!
psihanalistul on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
fatalau nechifor ioan on Surpriza la BALUSENI!
fatalau nechifor ioan on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
fatalau nechifor ioan on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN SILVIU CRISTIAN on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN SILVIU CRISTIAN on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN SILVIU CRISTIAN on Surpriza la BALUSENI!
lingau elena stefan on Surpriza la BALUSENI!
UN PRIETEN on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
IOAN NECHIFOR on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
CORURILE DE COPII on Surpriza la BALUSENI!
IOAN NECHIFOR on Surpriza la BALUSENI!
IOAN NECHIFOR on Surpriza la BALUSENI!
Spridon Cristian on ANUNT DE ANGAJARE
Spridon Cristian on ANUNT DE ANGAJARE
cursurigratisonline on Euro scade spre 4,55 lei