Mai multe mituri despre alimente considerate benefice pentru sanatate care au fost desfiintate de oamenii de stiinta.
Desi uleiul din ficat de cod este considerat bun pentru osteorartrita, nu exista nicio dovada convingatoare ca acest tip de ulei ar avea vreun beneficiu, a spus Dr Christine Haseler, consilier in medicina generala al centrului de caritate Arthritis Care din Marea Britanie, potrivit 9AM.ro.
„Sfatul nostru este sa ne concentram mai degraba pe ceea ce stim ca functioneaza – exercitiul”, este de parere Haseler. „Cercetarile arata ca acesta este, de fapt, cel mai eficient tratament care sa nu se bazeze pe medicamente pentru reducerea durerii si ambunatatirea miscarii. Este si un mod excelent de a preveni osteoartrita de la bun inceput. Deci renuntati la uleiul din ficat de cod si apucati-va de miscare.”
Printre activitatile sportive recomandate pentru cei bolnavi de osteoartrita se numara yoga, exercitiile de rezistenta sau aerobice, precum mersul, inotul sau ciclismul, benefice pentru intarirea inimii si a plamanilor.
Smoothie-urile, sucuri de fructe sau legume combinate cu lapte, branza dulce de vaci sau smantana, cu adaosuri de mirodenii, zahar sau miere, nu sunt tocmai benefice. Zaharurile naturale din fructele aflate in cantitate mare reprezinta un raport de sute de calorii in plus.
Desi bauturile „smoothie” sunt fara indoiala mai bune decat bauturile acidulate, beneficiile pentru sanatate sunt indoielnice, avertizeaza Helen Bond, un dietetician britanic.
Potrivit ei, multe dintre „smoothie”-urile cumparate din magazine si supermarketuri au un nivel foarte ridicat de calorii, continand cantitati suplimentare de iaurt, siropuri, zahar, chiar si unt de arahide si ciocolata.
Caloriile nu provin doar din adaosurile din comert, ci si din zaharurile naturale din fructe. In plus, fructele isi pierd din fibre in procesul de stoarcere, insemnand ca unii nutrienti prezenti de obicei in fructele sau legumele intregi sunt eliminati si ca senzatia de satietate dureaza, astfel, mai putin, scrie mediafax.
Stafidele invelite in iaurt sunt un alt exemplu de alimente care arata sanatos, dar sunt, in realitate, pline de calorii, avertizeaza Victoria Taylor, un dietetician senior pentru sanatatea inimii de la British Heart Foundation.
Principalele ingrediente ale „iaurtului” din stafidele si nucile acoperite in iaurt sunt zaharul si grasimea. Iaurtul lipseste, astfel, cu desavarsire, fiind vorba de un invelis constand mai ales in zahar, ulei, lapte praf si pudra de iaurt. Dieteticianul britanic recomanda ca o alternativa un iaurt redus in grasimi cu stafide naturale sau fructe proaspete.
Vehiculata putere a fructelor salbatice de a preveni sau a opri dementa nu este tocmai un adevar, explica Dr Simon Ridley, seful departamentului de cercetare la Centrul pentru Alzheimer din Marea Britanie. Intr-adevar, spune acesta, a fost descoperit ca o portie de astfel de fructe ar putea ajuta la incetinirea declinului mental legat de varsta si, in plus, consumul de fructe este bun in general. Dar este complet neadevarat ca daca mananci in fiecare zi castroane de capsuni si afine, esti in afara oricarui pericol.
Studiile s-au concentrat pe faptul ca anumite fructe salbatice sunt bogate in chimicale cu proprietati antioxidante antiinflamatoare puternice, dar Ridley atrage atentia ca asocierea nu trebuie confundata cu procesul cauza-efect, „deci doar pentru ca mananci astfel de fructe si nu suferi de dementa nu inseamna ca una dintre acestea duce la alta”.
Sucul de portocale.„Am pierdut sirul oamenilor care cred ca sucul de portocale e bun pentru probleme respiratorii si cele cu inima”, a spus Sammy Margo, fizioterapeut si purtator de cuvant al Societatii Atestate de Fizioterapie, fiind de parere ca este absurd sa crezi ca sucul va furniza vitamina C atat de necesara pentru deblocarea plamanilor. „Din lucrul cu pacientii bolnavi de fibroza chistica, stim ca poate duce, de fapt, la inrautatirea situatiei”, a precizat Margo, explicand in continuare: „Sucul de portocale (ma refer la cel procesat mai degraba decat la cel proaspat stors) formeaza mucus, provocand secretii din ce in ce mai groase. Pentru fizioterapistii care incearca sa regleze sistemele respiratorii ale oamenilor, acesta este un cosmar – ca si cum ai incerca sa scoti ketchup de rosii dintr-o sticla.”