Va CONSTRUITI sau RENOVATI CASA? Atentie : LEGEA va OBLIGA sa va ANGAJATI DIRIGINTE de SANTIER!

NOI AMENZI la orizont, de pana la 20.000 de lei! Si, o multime de noi OBLIGATII! De pe 31 august, anul in curs, nu mai aveti voie sa va construiti casa, sa o modernizati sau renovati, fara sa aveti angajat un diriginte de santier! 

Nu vreti sa va angajati diriginte de santier? Va costa scump: amenda intre 5.000 si 10.000 de lei.
 
Noile prevederi legislative in acest sens sunt cuprinse intr-un act normativ publicat deja in Monitorul Oficial.
 
Este vorba de Legea nr. 177/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 484, din 2 iulie 2015. Actul normativ urmeaza sa se aplice dupa 60 de zile de la publicare, mai exact din 31 august 2015.
 
Concret, despre ce este vorba, ce aveti de facut cei care va construiti o casa ? 
 
La ora actuala, familiile sau persoanele care isi construiesc  locuinte (sau care le modifica, modernizeaza, le repara sau consolideaza) trebuie sa aiba proiecte tehnice verificate si sa angajeze un diriginte de santier pentru controlarea lucrarilor, dar asta este valabil numai pentru locuintele din orase, nu si pentru cele de la tara. Asta prevede Legea 10/1995. Actul normativ nu se refera la locuintele cu parter si parter plus un etaj si anexele gospodaresti, nu se refera la mediul rural, ci este valabila doar  pentru locuintele construite in orase, care au mai mult de parter plus un etaj.
 
Din 31 august lucrurile se schimba 
 
Asadar, va fi obligatoriu sa-ti angajezi diriginte de santier care sa-ti verifice lucrarile la casa, chiar daca iti construiesti o locuinta doar cu parter sau cu parter si un etaj. Si asta indiferent unde o construiesti, la oras sau la tara. 
 
„Verificarea calitatii lucrarilor executate pentru realizarea constructiilor si a interventiilor la constructiile existente, pentru care se emit (…) autorizatii de construire sau de desfiintare, este obligatorie si se efectueaza de catre investitori prin diriginti de santier autorizati, angajati ai investitorilor si prin responsabili tehnici cu executia autorizati, angajati ai executantilor”, scrie in noul act normativ. 
 
Atentie! Nu doar executia lucrarilor va trebui sa fie verificata de persoane autorizate pe care le veti plati, ci si proiectele tehnice vor fi controlate.  Aici trebuie insa precizat ca, la tara, proiectele tehnice nu vor fi controlate pentru casele care au doar parter.
 
Iata ce spune legea noua in acest sens: „Verificarea proiectelor privind respectarea reglementarilor tehnice referitoare la cerintele fundamentale aplicabile, se efectueaza de catre specialisti verificatori de proiecte atestati pe domenii/subdomenii si specialitati, altii decat specialistii elaboratori ai proiectelor. Verificatorul de proiect atestat nu poate verifica si stampila proiectele intocmite de el, proiectele la a caror elaborare a participat sau proiectele pentru care, in calitate de expert tehnic atestat, a elaborat raportul de expertiza tehnica”.
 
Daca nu solicitati ca proiectele tehnice sa fie verificate de specialisti atestati, platiti amenda de … 10.000 pana la  20.000 de lei !
 
Trebuie sa stiti ca autoritatile vor veni sa controleze lucrarile, prin intermediul personalului Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC). De la aceste verificari vor fi exceptate locuintele unifamiliale care au doar parter si anexele gospodaresti ale persoanelor fizice, aflate in mediul rural si in satele ce tin de municipii si orase. De asemenea, inspectorii nu vor controla nici constructiile provizorii si lucrarile care se pot face fara a fi necesara o autorizatie de construire.
 
Proprietarii vor plati statului o cota din valoarea lucrarilor
 
Noua lege dispune ca investitorii sau proprietarii vor trebui sa vireze o anumita suma de bani catre ISC.
 
Mai exact, suma va fi echivalenta cu o cota de 0,5% din valoarea autorizata (fara TVA) a lucrarilor pentru realizarea locuintelor noi si a lucrarilor de interventie la casele existente, scrie avocatnet.ro.
 
Suma va fi platita catre ISC dupa cum urmeaza:
 
– 50% din bani vor fi virati la data transmiterii la ISC a instiintarii referitoare la data inceperii lucrarilor autorizate;
– restul banilor (suma ce va fi calculata ulterior in functie de valoarea finala a lucrarilor) vor fi virati la data semnarii procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor.
 
Nerespectarea acestor termene va fi penalizata cu 0,15% pentru fiecare zi de intarziere.
 
 

2 COMENTARII

  1. Sunt curios care parlamentar a înfiin?at o fabrica de dirigin?i de ?antier autoriza?i?

  2. SA -I TAXEZE NENE PE ASTIA CARE FAC BLOCURI,CASE CU ETAJE,NU PE UN AMARAT CARE ASI FACE SI EL ACOLO O CASUTA SA AIBE,UNDE STA SE MIRA PE CE SA NE MAI I-A BANI,DAR DE DAT SA NE MAI DEA SI NOUA CEVA SALARII CA AN UNIUNEA EUROPEANA ,SA SE GANDEASCA LA BINELE CELOR CARE NU AU. EI SE GANDESC LA BINELE LOR…………………

Comentariile sunt închise.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.