Home Social Vaccinul impotriva tuberculozei face victime si la Botosani. DSP ascunde adevarul

Vaccinul impotriva tuberculozei face victime si la Botosani. DSP ascunde adevarul

In timp ce in toata tara s-a dat alarma in urma reactiilor adverse la bebelusii vaccinati impotriva tuberculozei, la DSP Botosani era liniste, fiindca, asa cum declarau unii angajati din aceasta institutie, la noi nu exista niciun caz. Mai mult, acestia ne-au linistit spunand ca ar fi vorba doar de un lot de vaccin din Danemarca ajuns in cateva judete. Numai ca realitatea contrazice „linistea” angajatilor de la DSP Botosani. Aceasta institutie are inregistrate cateva dosare cu bebelusi bolnavi in urma vaccinarii impotriva tuberculozei, dar le tine ascunse. Parintii acestor copii sunt disperati fiindca autoritatea judeteana sanitara nu le da niciun raspuns concret.

Controversatul vaccin, a carui administrare a fost oprita, saptamana trecuta, de Ministerul Sanatatii din cauza reactiilor adverse pe care acesta le-a dat mai multor nou nascuti, a facut victime si in judetul Botosani.
Mama unui baietel de sase luni este disperata fiindca de 5 luni de zile copilul acesteia sufera in urma reactiei adverse data de vaccinarea impotriva tuberculozei. Copilul a fost vaccinat in primele zile de viata cu vaccinul BCG fabricat in Danemarca. I s-a administrat vaccinul pe 11 mai, iar dupa o luna parintii au observat sub bratul copilului un ganglion de marimea unui ou de porumbel. Parintii s-au prezentat cu copilul la medic unde a fost diagnosticat cu adenopatie axilara stanga, reactie data de vaccinul impotriva tuberculozei. In cateva ore, ganglionul s-a infectat. Medicul pediatru le-a dat parintilor trimitere pentru internarea copilului la Spitalul „Sfanta Maria” din Iasi. A fost internat pe 29 iunie in clinica ieseana cu diagnosticul limfadenita acuta, status postvaccinare antituberculoza si anemie microcitara.
Copilul era foarte agitat, nu manca bine, facea febra. Din cauza infectiei a ajuns la un nivel de anemie crescut. La Iasi a fost operat si i s-a instituit tratament cu tuberculostatice preventiv. Are de acum 5 luni de tratament cu tuberculostatice, un tratament foarte agresiv pentru un copil, povesteste mama bebelusului, care a tinut sa isi pastreze anonimatul.
Dupa cinci luni de tratament, parintii nu au certitudinea ca nu va fi nevoie de o noua interventie chirurgicala. Reactia postvaccinare recidiveaza, sub bratul stang al copilului colectandu-se in continuare puroi, dupa cum afirma mama baietelului.
Parintii se tem acum si de urmarile pe care acest tratament agresiv il poate avea asupra dezvoltarii baietelului lor. „Tratamentul pe care il ia copilul meu ii afecteaza doua tipuri de celule: cea nervoasa si cea hepatica. Medicii mi-au spus ca celula hepatica se reface usor in cazul unui copil, dar ce efecte va avea asupra sistemului nervos, nu stim. Suntem programati cu copilul pentru control in luna ianuarie la Spitalul din Iasi. Tot ce dorim este sa ne vedem copilul sanatos. Si dorim ca dosarul acestui caz sa ajunga la Ministerul Sanatatii, la comisia de experti care va face evaluarea cazurilor de reactii adverse inregistrate dupa acest vaccin”, a declarat mama copilului.
Dosarul baietelului ar trebui sa se afle in atentia autoritatilor sanitare judetene, care sa-l transmita la Ministerul Sanatatii. Recent insa, reprezentantii DSP declarau ca in judetul Botosani nu a fost semnalat niciun caz de reactie adversa la controversatul vaccin BCG.
Saptamana trecuta, ministrul Sanatatii a luat decizia opririi vaccinarii nou nascutilor cu BCG, importat din Danemarca, dupa ce, din mai multe judete s-au raportat cazuri de reactii adverse dupa vaccinare.
Ministerul Sanatatii a solicitat expertiza din partea Centrului European de Prevenire si Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru evaluarea independenta a situatiei create in urma vaccinarii nou-nascutilor impotriva tuberculozei.
„Avand in vedere ca exista puncte de vedere divergente ale specialistilor privind evolutia dupa vaccinarea cu BCG si in urma unei prime analize asupra situatiei create, am decis sa solicitam o opinie neutra si avizata. O echipa de experti ECDC si OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivita. Acestia vor lucra cu reprezentantii Comisiei de specialisti romani care a avut o prima intalnire si de la care astept un raport preliminar”, a anuntat, printr-un comunicat de presa ministrul Sanatatii, Raed Arafat.

CITESTE

Parintii bebelusilor afectati de vaccinul anti-TBC au dat in judecata Ministerul Sanatatii

Exit mobile version