Home Social VARIANTA in care familia Cioaba ar putea beneficia de ajutor din partea...

VARIANTA in care familia Cioaba ar putea beneficia de ajutor din partea statului roman!

florin cioaba

Autoritatile sanitare romanesti, vor analiza documentele medicale de la clinica din Turcia unde a stat internat Florin Cioaba.

Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au declarat ca toate aceste actiuni au loc pentru a vedea daca serviciile medicale de care a beneficiat Florin Cioaba se incadreaza in categoria celor care intra in pachetul de servicii la care au dreptul asiguratii de sanatate.

Si asta doar in situatia in care va exista o cerere in acest sens din partea familiei fostului rege autointitulat al romilor.

„In ceea ce priveste cazul pacientului (Florin Cioaba – n.r.) decedat in Turcia, mediatizat in aceste zile, Casa Nationala  de Asigurari de Sanatate va analiza si formula un punct de vedere in conformitate cu prevederile legale in vigoare, pe baza documentelor puse la dispozitie, in situatia in care va exista o solicitare in acest sens. Intre Romania si Republica Turcia exista un acord incheiat in domeniul securitatii sociale, semnat la Ankara la 6 iulie 1999 si ratificat de Romania prin Legea nr. 551/2002. Acordul este aplicabil urmatoarelor categorii de asigurati: persoane detasate, pensionari, persoane angajate, lucratori independenti, cat si membri de familie ai acestora. Acordarea serviciilor medicale se efectueaza in conformitate cu legislatia statului pe al carui teritoriu sunt furnizate serviciile respective”, precizeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Un comunicat al institutiei amintite arata ca decontarea serviciilor medicale se efectueaza intre institutiile competente ale celor doua tari, respectiv Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din Romania si Presedintia Institutiei de Asigurari Sociale (SSKB) din Turcia.

Decontarea se realizeaza la nivelul tarifelor utilizate in sistemul de securitate social din statul pe al carui teritoriu au fost acordate serviciile respective, a precizat sursa citata.

In acelasi comunicat se mai face referire si la modalitatea de decontare a serviciilor medicale in strainatate, pentru ca asiguratii romani aflati temporar pe teritoriul altui stat din Uniunea Europeana/Spatiul Economic European/Elvetia, CNAS deconteaza contravaloarea serviciilor medicale acordate acestora, in baza cardului european de asigurari sociale de sanatate sau a certificatului provizoriu de inlocuire (CIP).

„Aceste acte asigura decontarea contravalorii serviciilor medicale devenite necesare pe perioada sederii temporare, la nivelul tarifelor din statul membru in care au fost acordate serviciile respective; decontarea se face intre institutiile competente din cele doua state membre ale UE/SEE/Elvetia. Formularul E112 sau documentul portabil S2 – asigura decontarea contravalorii serviciilor medicale, acordate cu autorizarea prealabila a casei de asigurari de sanatate”, se precizeaza in comunicat.

1 COMMENT

  1. ma ajuta cineva sa delochez facebocul dau si emailul si parola doar sa ma ajute cineva bananaosug@yaho o.com parola cirese2013

Comments are closed.

Exit mobile version