Verdeturile pe care le gasesti in piata primavara sunt excelente surse de vitamine, extrem de benefice pentru organismul tau
Salata verde e plina de fibre, minerale si vitamine. Stimuleaza digestia, reduce colesterolul si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Se serveste cu otet de mere.
Ceapa si usturoiul verde au proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale, scad colesterolul si presiunea sangvina, au efect antioxidant si de crestere a imunitatii. Pot fi folosite in mancare, in salate si in stufatul cu carne de pui sau de miel, la masa de Paste.
Spanacul si urzicile contin doze mari de fier si trebuie asociate cu substante acide (otet, zeama de lamaie) sau carne, care favorizeaza absorbtia fierului non-hemic (vegetal). Urzicile se prepara termic, cu putin ulei. Spanacul e bine sa fie consumat proaspat, ca salata, pentru ca astfel isi pastreaza intact continutul de vitamina C.
Varza, un aliment antiinflamator, amelioreaza simptomele ulcerului si ale gastritelor, care recidiveaza frecvent primavara. Previne retentia de apa, combate constipatia si stimuleaza sistemul imunitar prin continutul bogat de antioxidanti, fier si vitamine. Consum-o proaspata, cu un dressing din suc de rosii, marar si foarte putin ulei.
Mararul si patrunjelul pot fi folosite si pe post de condimente: descopera salata de patrunjel din bucataria libaneza si fa-ti sosuri cu marar pentru preparatele din carne sau legume! Sunt bogate in vitamina C, fibre, fier si antioxidanti, au proprietati diuretice si detoxifiante. Mararul amelioreaza celulita.
Ridichile au fier, fosfor, cupru, zinc, care au proprietatea de detoxifiant si intaritor al imunitatii. Se consuma ca atare sau combinate cu alte legume si verdeturi.
Stevia si loboda sunt pline de fibre si minerale. Reduc colesterolul din sange, au proprietati antitumorale si de stimulare a imunitatii. Acestea trebuie gatite cu cantitati minime de grasime si nu se fierb pana se inmoaie, pentru ca astfel isi pierd din nutrienti.