VESTE BUNA de la Guvern pentru ANGAJATII din SANATATE! Vezi de cand vor simti si ceilalti BUGETARI cresterile salariale anuntate

Marti au avut loc noi discutii la Ministerul Muncii pe marginea proiectului Legii salarizarii. De aceasta data a fost intalnirea cu liderii sindicali din SANATATE si ASISTENTA SOCIALA.

Liderii sindicali au primit draftul legii salarizarii ca sa vada exact cum ar urma sa stea ierarhizarea salariilor in sistemul medical.

Ceea ce au vazut i-a multumit: asistentii medicali ar urma sa se bucure, dupa vreo patru ani, pana in 2021, de o crestere la salarii cu circa ii 56%. Iar medicii vor ajunge chiar la cresteri de 100%.

Potrivit declaratiilor liderilor sindicali, asistentele medicale ar urma sa ajunga la venituri cuprinse intre 4.000 si 7.000 de lei, iar medicii vor avea salarii, in medie 10.000 de lei. Medicii anatomo-patologi urmeaza sa ajunga la salarii de 15.000 de lei, cele mai mari din sanatate. De asemenea, si salariile medicilor rezidenti urmeaza sa creasca, iar intre veniturile medicilor specialisti si veniturile lor sa nu fie diferente mai mari de aproximativ 1.500 de lei.

„Medicii, asistentii medicali vor avea aceasta crestere din 2018, apoi ea stagneaza si se aplica numai procentele pe care le are are respectiva persoana din sporuri sau vechime sau ceea ce are pe sectia respectiva, iar in anul 2021 cand se termina, o parte dintre colegii prinsi in media de 56% vor avea un venit mai mare cu 25%. Mai sunt doua norme de hrana, care inseamna doua salarii minime pe economie, este vorba si de faptul ca raman 5% din sumele alocate spitalului la dispozitia ordonatorului de credite, care poate sa ofere o stimulare. Cresterea va fi de 25% la unii, 30% la altii, per total e 56%. Cele mai mari majorari le vor avea cei cu salarii foarte mici, cert e ca nu vom mai avea salarii de 1.000-1.500 de lei”, a spus, la iesirea de la discutiile de la Minister, Leonard Barascu, presedintele Federatiei SANITAS.

Si cei care lucreaza in asistenta sociala ca medici sau asistenti medicali vor beneficia de aceleasi salarii majorate ca si colegii lor din spitale.

„Vor creste treptat salariile, de la 1 ianuarie 2018 pana la 1 ianuarie 2021. Cresterile cele mai mari sunt in baza de jos, unde s-au incalecat tot timpul intre ele categoriile, fiindca tot timpul a crescut salariul minim pe economie si s-a ajuns in situatia in care persoane fara studii superioare si debutante sa aiba acelasi nivel de salarizare cu persoane care erau de mai mult timp angajati si care aveau studii superioare. Vor fi cresteri graduale, dar cea mai mare crestere va fi la salariile de pana in 4.000 de lei. Este posibil sa apara modificari, tocmai de asta avem discutii cu sindicatele, pentru a ajunge la o lege cat mai aproape de perfectiune. Obligatoriu, legea trebuie adoptata pana la 1 iulie, cresterile urmand sa fie resimtite de la 1 ianuarie 2018, exceptie fiind categoriile unde deja am crescut salariile, la educatie si sanatate unde am crescut cu 15%, in administratia locala unde au crescut cu 20% si la institutiile de cultura unde au crescut cu 50%”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, la incheierea discutiilor de marti.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.