Vesti bune pentru cei care vor sa se pensioneze

Legea 186/2016 aduce posibilitatea platii contributiei de asigurari sociale pentru perioade anterioare, de pana la cinci ani, de catre persoane ce nu au fost asigurate in acele perioade in nici un sistem de pensii.

Masura este inclusa in Legea nr. 186/2016 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 842 din 24 octombrie 2016 si a intrat in vigoare incepand cu data de 27.10.2016. in esenta, prevederile ofera cetatenilor posibilitatea de a-si achita contributia la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani in care acestia nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public sau in alte sisteme neintegrate acestuia.

Asadar, persoanele interesate pot sa plateasca contributia la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de incheierea contractului de asigurare sociala. Asta inseamna ca perioadele pentru care se va face plata retroactiva vor fi luate in considerare, la calcularea pensiei, ca stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.

„Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele care se incadreaza in intervalul de timp cuprins intre data incheierii contractului de asigurare sociala potrivit prezentei legi si ultimii 5 ani anteriori acestei date”, dispune Legea nr. 186/2016. Concret, platile retroactive vor putea fi facute pentru perioade ce incep cel mult din noiembrie 2011, in functie de data incheierii contractului de asigurare.

Este important de subliniat faptul ca plata se va face pentru orice perioada de dinaintea indeplinirii conditiilor referitoare la varsta standard de pensionare, in limita celor cinci ani. Varsta standard de pensionare este, potrivit Legii nr. 263/2010, varsta stabilita de lege la care barbatii si femeile pot obtine pensia pentru limita de varsta. Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei, atingerea varstei facandu-se prin cresteri esalonate pana in ianuarie 2030, conform dispozitiilor legii.

Persoanele care vor dori sa achite retroactiv contributia la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani in care n-au fost asigurate vor avea la dispozitie cel mult sase luni pentru a face acest lucru. Concret, cele sase luni vor fi calculate de la data la care noua lege a intrat in vigoare. Asta inseamna ca persoanele interesate vor putea sa incheie un contract de asigurare sociala cu casa de pensii doar in perioada 27 octombrie 2016 – 27 aprilie 2017. Totodata, va exista si posibilitatea incheierii contractului prin mandatar desemnat prin procura speciala.

„Contributia de asigurari sociale datorata se calculeaza prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contributiei de asigurari sociale pentru conditii normale de munca, reglementata de legislatia in vigoare pentru fiecare luna/dintre lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii in vederea considerarii stagiului de cotizare in sistemul public de pensii. Baza lunara de calcul (…) o constituie cel putin valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare luna/dintre lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii contributiei de asigurari sociale”, este explicat in Legea nr. 186/2016, cu precizarea ca este vorba de cuantumul salariului minim brut aflat in vigoare in perioada/perioadele pentru care se face plata retroactiva.

De exemplu, daca plata se va face pentru luna ianuarie 2016, se va lua in calcul cel putin valoarea salariului minim de 1.050 de lei pe luna. In acelasi timp, baza lunara de calcul amintita nu va putea fi mai mare decat „valoarea corespunzatoare a de cinci ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat”, dupa cum se arata in actul normativ.

In ceea ce priveste cotele de contributie ce vor fi folosite la calcularea contributiei efective la pensii, ce va fi platita de persoanele interesate, acestea vor fi, de asemenea, cele prevazute de legislatia in vigoare in perioada/perioadele pentru care se va face plata. Suma achitata cu titlu de contributie de asigurari sociale va fi actualizata cu indicele de inflatie publicat in luna in care se face plata contributiei fata de luna pentru care aceasta se datoreaza, pe baza datelor comunicate de Institutul National de Statistica.

Plata retroactiva a contributiei la pensii va putea fi facuta fie intr-o singura transa, fie in mai multe transe lunare. Mai exact, achitarea esalonata va trebui facuta in cele sase luni de la intrarea in vigoare a actului normativ, adica in perioada 27 octombrie 2016 – 27 aprilie 2017. Suma reprezentand contributia de asigurari sociale datorata, care se achita intr-o transa, se calculeaza astfel incat sa fie corespunzatoare unei sau unor luni intregi din perioada in care se solicita asigurarea iar in situatia in care contractual de asigurare va fi incheiat fix in data de 27.04.2017, plata contributiei se va putea face numai intr-o singura transa, in aceeasi zi.

„Plata se va putea face atat in numerar la casieria casei de pensii, cat si in contul Casei de Pensii deschis la Trezoreria Botosani – cont IBAN RO30TREZ11622210311XXXXX”, a mai precizat Ioan Buzila, director executiv adjunct al CJP Botosani.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.