Problema imbracatului a fost studiata cu rigoare stiintifica din mai multe unghiuri.
Un motiv pentru care copiii protesteaza cand sunt imbracati prea gros este faptul ca metabolismul lor este mai rapid ca cel al unui adult. Acest lucru, cuplat cu faptul ca cei mici sunt mult mai activi fizic, inseamna ca trupul lor emana mult mai multa caldura ca cel al unui om mare, de unde si aversiunea fata de hainele prea groase.
Asta nu inseamna insa ca un copil poate face fata frigului mai bine ca un adult.
Suprafata corpului unui copil sub 12 ani in raport cu masa acestuia este mai mare ca a unui adult. Ceea ce inseamna acest lucru este ca un copil va pierde caldura corpului mai repede ca un adult. Mai mult, copiii tind sa aiba mai putina grasime ca un adult, ceea ce inseamna ca li se va face frig mai repede.
„Trebuie sa ne gandim la copii ca la niste colibri. Ard caloriile mult mai repede, ceea ce-i face mai sensibili la temperaturile scazute. Pe langa haine au nevoie si de hrana si lichide administrate mai des”, spune specialistul in pediatrie Deborah Mulligan.
Aceasta adauga ca incotosmanarea copilului este utila, insa trebuie facuta cu cap. Hainele nu trebuie sa fie neaparat foarte groase, dar trebuie sa acopere cat mai mult din suprafata corpului.
„Caciula este foarte importanta. Daca merita sa te certi cu un copil, atunci pentru a purta caciula trebuie sa o faci”, spune aceasta, adaugand ca partea corpului prin care se pierde cel mai mult caldura, este capul.
Cand vine vorba de geci, Elizabeth McCullough, specialist in materiale textile, spune ca mama natura nu a fost inca intrecuta de stiinta.
„De departe cel mai bun izolator pentru frig este puful”. Aceasta spune ca gecile cu captuseala de puf mentin aerul cald intre firele penelor, hainele cu astfel de captuseli tinand de cald si fiind si usoare.
McCullough avertizeaza insa ca astfel de haine ar trebui purtate atunci cand nu ninge, pentru ca daca puful se uda, izolatia impotriva frigului nu mai functioneaza. Astfel, daca cel mic se va juca in zapada, mai potrivita este o geaca cu captuseala sintetica.
McCullough spune, insa, ca prea mult accent pe geaca poate dauna. Studiind temperaturile pe care le suporta un manechin care imita un copil in functie de ce haine poarta, aceasta a concluzionat ca un strat uniform de haine care acopera cat mai mult din suprafata corpului este mai eficient ca o haina foarte groasa.
Cu alte cuvinte – pe ger izmenele sunt de baza, la fel manusile, caciula si o geaca nu neaparat foarte groasa.