VEZI efectul RUGACIUNII asupra omului!

Un nou studiu aduce dovezi in care rugaciunea este una dintre cele mai simple metode de ati reface autocontrolul intr-un timp foarte scurt.

Doi psihologi germani, Malte Friese de la Universitatea Saarland University si Michaela Wanke de la Universitatea Mannheim, au declarat ca oamenii isi pot imbunatati autocontrolul daca isi rezerva o scurta perioada pentru rugaciune.

Studiul celor doi a fost publicat in Journal of Experimental Social Psychology.

La studiu au luat parte 79 de studenti la psihologie, dintre care mai mult de jumatate au fost femei. Dintre acestia, 41 au declarat ca sunt crestini, 24 s-au descris drept atei si 14 au declarat ca apartin altor religii.

Jumatate dintre acestia si-au inceput sesiunea rugandu-se timp de 5 minute, in timp ce restul participantilor au fost indemnati sa se gandeasca la orice pentru 5 minute. Apoi, toti participantii au urmarit, pentru cinci minute, clipuri umoristice. Ulterior, jumatate din participantii din fiecare grup (jumatate din cei care s-au rugat si jumatate dintre cei care au vorbit intre ei pentru 5 minute) au fost rugati sa isi suprime toate emotiile pe care le aveau in timp ce urmareau clipurile video si sa isi controleze expresiile faciale (o activitate care necesita efort si autocontrol).

Ulterior, toti participantii au luat parte la testul Stroop (in care literele care alcatuiesc cuvinte ce desemneaza culori sunt scrise in alte culori decat cele pe care le descriu). Prin urmare, participantilor li s-a cerut sa identifice rapid culoarea literelor, o sarcina care necesita mult autocontrol, din moment ce primul instinct al unui individ este acela de a pronunta cuvantul scris.

In urma studiului s-a constatat ca participantii care au folosit cele 5 minute pentru a se gandi la diverse lucruri si care au fost rugati sa isi suprime emotiile in timpul clipurilor amuzante s-au descurcat mai prost comparativ cu cei care au ras. Prin urmare, nivelul lor de autocontrol scazuse. In schimb, cei care s-au folosit de cele 5 minute pentru a se ruga au dat dovada de un nivel mai mare de autocontrol.

Friese si Wanke sustin ca exista mai multe explicatii, insa analiza lor sugereaza ca, cel mai probabil, „oamenii interpreteaza rugaciunea ca o interactiune sociala cu Dumnezeu”.

Aceasta constatare sustine observatiile realizate anterior care indicau ca „pana si interactiunile sociale scurte pot activa resursele cognitive… lucru care asigura o imbunatatire cognitiva care poate creste nivelul de autocontrol”.

Daca aceasta interpretare este corecta, atunci rugaciunea nu este singura strategie puternica ce are capacitatea de a ne spori autocontrolul. Mai exact, in acest caz, o discutie cu un prieten, care necesita un anumit nivel de concentrare, va avea, probabil, acelasi efect.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.