Vin zile grele pentru fumatori!

Guvernantii pregatesc interzicerea fumatului in spatiile publice. Si asta pentru ca in Romania acest obicei se contureaza ca o amenintare pentru sanatatea publica. Primul studiu GATS Romania arata ca prevalenta fumatului in Romania este de 26,7%.

Povara economica si costurile pentru sanatate cauzate de consumul de tutun pot fi reduse prin implementarea masurilor Conventiei Cadru pentru Controlul Tutunului a OMS, masuri care s-au dovedit a fi eficiente.
Ministerul Sanatatii din Romania lanseaza primul studiu GATS, un instrument de supraveghere care vizeaza cunoasterea consumului de tutun si a tendintelor acestuia.
Studiul a stabilit o prevalenta semnificativa a consumului de tutun in tara noastra, aproximativ 5 milioane de fumatori, dintre care 4 milioane fumeaza zilnic.
Raportul mai scoate in evidenta informatii importante pentru adoptarea viitoarelor politici de Sanatate:
– Mai mult de o treime dintre adulti sunt expusi la fumul de tutun secondhand la locul de munca, 86.6% in restaurante si 94,4% in baruri si cluburi.
– Opinia publica sprijina puternic reglementarile legislative restrictive. Aproape trei sferturi dintre adulti (72,0%), s-au declarat in favoarea interzicerii totale a fumatului in restaurante si mai mult de jumatate (57,0%) in baruri si cluburi.
“Avand in vedere ca in Romania mai mult de 4,4 milioane de persoane fumeaza zilnic, aproape 6,5 milioane persoane sunt expuse la fumul de țigara la domiciliu (dintre care peste 3 milioane de nefumatori) și 2 milioane la locul de munca, la care se adauga expunerea ridicata la fumul de tutun ambiental  in diverse spații publice, este de o importanța vitala ca Guvernul sa așeze controlul tutunului pe lista prioritaților  legislative”, a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sanatatii.
 La scara mondiala, consumul de tutun cauzeaza unul din 10 decese in randul adulților –  mai mult de cinci milioane decese anual. Daca nu se acționeaza urgent, in  2030  consumul de tutun va fi  responsabil pentru decesul a peste 8 milioane de oameni.
 
In urma rezultatelor studiului GATS, Ministerul Sanatatii intentioneaza:
• Continuarea Programului National de Control al Tutunului
• Sustinerea campaniilor de promovare tinand cont de aspectele semnalate de studiu
• De asemenea, Ministerul Sanatatii intentioneaza reglementarea interzicerii fumatului in spatiile publice in concordanta cu recomandarile UE (acest aspect poate fi pus in realizare prin sustinerea proiectului de lege care exista in prezent in Parlament sau prin promovarea unui act normative care sa reglementeze tutunul in spatiile publice.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.