VINERI 13: Superstitii si un fenomen foarte rar!

In ziua de vineri, 13 iunie, are loc fenomenul de luna plina, un fenomen extrem de important pentru persoanele superstitioase.

Conform publicatiei Examiner, vineri 13 este cunoscuta si sub numele de „Vinerea neagra” (Black friday, in engleza) si, in timp ce pentru unii oameni este o zi obisnuita, pentru altii are semnificatii speciale.

Ultima luna plina intr-o zi de vineri 13 a fost in urma cu 14 ani, in luna octombrie, iar urmatorul eveniment se va produce in august 2049.

Prin urmare, vineri, care este considerata cea mai ghinionista zi a saptamanii, coincide cu luna plina in acest an, perioada in care unii oameni se comporta bizar, iar rata actelor criminale pare sa creasca.

Timp de secole, vineri si cifra 13 au fost intotdeauna considerate, separat, aducatoare de ghinioane in unele culturi.

Printre oameni celebri atinsi de teama fata de 13 s-au numarat Napoleon si presedintele Franklin Roosevelt, care a incercat toata viata sa se fereasca de aceasta data. Pana la urma, Roosevelt a murit pe 12 aprilie, joi.

Donald Dossey, un om de stiinta american, a botezat teama de vineri 13 paraskavedekatriaphobia, o dovada ca Dossey nu suferea de hippopotomonstrosesquippedaliophobia, teama de cuvinte prea lungi.

In alta ordine de idei, triskaidekaphobia e doar teama de numarul 13. De exemplu, o celebra companie producatoare de lifturi de lux, refuza sa fabrice si acum butoane cu etajul 13.

Unii considera ca numarul 13 ar fi raspunzator de tragedii mari, precum explozia navetei Apollo 13, exact la ora 1.13 (1313, in limbaj militar), pe 4/11/70 (cifre care insumate fac 13).

Din acest motiv, parapsihologii spun ca e cel mai bine sa nu risti si sa faci lucruri capitale vineri 13.

Originile fricii de vineri 13 nu sunt foarte sigure. Se spune ca ar avea legatura cu o zi de vineri 13 din anii 1300, cand un incendiu a pus capat vietii unor cavaleri. Exista si varianta ca ar avea legatura cu Isus, care a fost crucificat intr-o vineri, dupa ce la Cina cea de Taina au participat 13 persoane.

Exista si o poveste nordica, in care eroul Loki ar fi stricat petrecerea a 12 zei din Valhalla.

Se pare ca aceasta superstitie are la baza mai multe evenimente din mitologie si istorie: alungarea din Rai a lui Adam si a Evei, pornirea potopului lui Noe si crucificarea lui Hristos, toate au avut loc in zile de vineri. Mai mult, sfarsitul cavalerilor templieri a venit intr-o zi de vineri 13. Cu toate acestea specialistii spun ca oamenii nu au facut legatura intre vineri si ziua de 13 decat la sfarsitul secolului al XIX-lea – inceputul celui de-al XX-lea, scrie descopera.ro.

In secolul al XVII-lea se credea ca nu este bine ca la masa sa fie asezate 13 persoane, dar abia trei veacuri mai tarziu oamenii incep sa faca legatura intre ziua de vineri si numarul 13.

La fel ca teama de numarul 13, se pare ca si cea legata de ziua de vineri porneste tot de la scrierile din Noul Testament. In anul 1852, in publicatia periodica Notes and Queries se scria „Vinerea este considerata o zi care aduce ghinion, fiind ziua Crucificarii, si la fel de nenorocos este si numarul 13, care este asociat cu Cina cea de Taina”.

La inceputul anului 1887, sub conducerea lui David McAdam, judecator la curtea oraseneasca, Thirteen Club (Clubul Treisprezece) isi propune sa „refaca reputatia” zilei de vineri. Membrii clubului erau convinsi ca ziua de vineri a inceput sa fie perceputa ca aducatoare de ghinion din cauza executiilor care se tineau doar in aceasta zi. Prin urmare, acesti au decis sa isi foloseasca influenta pe care o aveau in justitie pentru a-i convinge pe judecatori sa stabileasca executii in oricare alta zi a saptamanii. De asemenea, judecatorii care imbratisau propunerea erau invitatii de onoare ai cinelor organizate de Thirteen Club.

Stradaniile celor din cadrul Thirteen Club pentru a inlatura superstitia legata de ziua de vineri au mers chiar mai departe. Acestia au propus ca sambata, programul de lucru sa fie mai scurt, motivand ca astfel oamenii din clasa mijlocie vor putea sa se pregateasca mai bine pentru slujba religioasa de duminica. In mai 1887, in statul New York, a fost promulgata o lege prin care sambata era declarata zi cu program de lucru scurt. Totusi, prevederea se aplica doar bancherilor si functionarilor publici. In lunile ce au urmat, membrii Thirteen Club au continuat sa faca lobby pentru ca si muncitorii sa se poata bucura de dupa-amiaza de sambata, la fel ca restul lumii.

Cu toate acestea, obtinerea unei sambete pe jumatate libera nu reprezenta, de fapt, telul celor de la Thirteen Club. Ei doreau ca sambata sa devina, oficial, o zi in care nu se munceste pentru ca vinerea sa fie ultima zi de munca din saptamana. In acest fel, oamenii s-ar fi bucurat de venirea zilei de vineri si ar fi uitat superstitia atribuita acestei zile.

La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui de-al XX-lea, cea de-a treisprezecea zi a oricarei luni era considerata ca aducatoare de ghinion. Vineri 13, insa, incepe sa fie perceputa drept cea mai ghinionista zi dintre toate fiindca uneste doua dintre cele mai puternice superstitii: numarul 13 si ziua de vineri.

O dovada a faptului ca, pana in secolul XX, aceste doua superstitii nu erau vazute ca un intreg, pe langa virgula care se punea intre „vineri” si „13” in toate calendarele, este faptul ca membrii Clubului nu au mentionat nimic despre acest fenomen.

Conform dictionarului de superstitii, prima referire la vineri 13 ca superstitie independenta a fost facuta in 1913 in Notes and Queries, unde era mentionat „ghinionul adus de vineri 13”. Alte surse sustin ca primul text care mentioneaza de ziua de vineri 13 ca superstitie „combinata” este bibliografia lui Gioachino Rossini, scrisa in 1869 de Henry Sutherland Edwards.

In ciuda faptului ca nimeni nu stie exact momentul in care s-a produs acest fenomen de combinare a celor doua superstitii, majoritatea studiilor arata ca „vineri 13” este o superstitie a secolului XX, iar folcloristii sunt de acord cu aceasta idee. Cert este ca, pana in 1908, „vineri 13” patrunsese in mentalul colectiv, dovada fiind un articol din New York Times din 4 martie in care autorul nota: „Vineri 13 nu il sperie pe Senatorul Own”.

Unii specialisti sunt de parere ca „vinovat” pentru introducerea superstitiei in mentalul colectiv ar fi fost Thomas W. Lawson, un finantist si specluator de bursa, supranumit si „regele cuprului”. Lawson a fost autorul unor diatribe la adresa speculatiilor la bursa si, in 1907, a publicat singurul sau roman intitulat „Vineri, treisprezece”. Desi azi este complet dat uitarii, se pare ca acest roman a stat la baza coroborarii dintre cele doua superstitii temute, in imaginarul colectiv.

Romanul lui Lawson, jumatate poveste de dragoste si jumatate polemica cu privire la modul in care bursa poate fi influentata, s-a bucurat de un mare succes, ca urmare a unei publicitati agresive facute de autorul deja celebru in lumea americana. Dorind ca romanul sau sa fie un bestseller, Lawson urmeaza un o strategie de marketing fara scrupule, iar in una dintre reclamele sale promite ca va oferi o suma cu trei zerouri celui care va arata vreun defect al teoriei propuse de el in carte.

La mai putin de doua luni dupa aparitia reclamei, Lawson si romanul sau apar pe prima pagina a ziarelor, dupa ce un broker a fost arestat pentru ca a incercat sa destabilizeze bursa din Philadelphia prin teoria propusa in „Vineri, treisprezece”.

Urmatoarea afirmare in presa a lui Lawson a fost in vineri 13 septembrie, acelasi an. Intr-un text de reclama publicat la sectiunea economica din New York Times, speculatorul sfatuia cititorii sa cumpere actiuni ale unor companii de care el era interesat, motivand ca, in aceasta zi, bursa este vulnerabila din cauza superstitiei legate de 13. Acest text de promovare, cat si celelalte facute pentru romanul sau, reprezinta unele dintre primele atestari scrise ale superstitiei „vineri 13”.

Dar fenomenul „vineri treisprezece” nu s-a incheiat aici. In 1916 a aparut filmul mut realizat dupa romanul lui Lawson. Astazi filmul a fost declarat pierdut si se pare ca nici reclame de promovare ale sale nu au fost pastrate.

Cu toate ca astazi nimeni nu isi mai aminteste de Lawson, legatura dintre bursa de pe Wall Street si ziua de vineri 13 s-a pastrat pana tarziu, aproape de zilele noastre.

In anii ’30, vineri 13 devenise cea mai populara superstitie din Statele Unite. Un studiu din 1933, publicat in Journal of Abnormal Psychology, realizat pe studenti din sapte colegii americane, indica faptul ca 95% din studentii din anul patru si 91% din cei din anul I credeau ca ziua de vineri 13 aduce ghinion.

Uneori, superstitia a atins praguri atat de inalte, incat la data de 12 octombrie 1939, consiliul orasenesc din French Lick, din statul Indiana, a dat un decret prin care autoritatile erau obligate sa echipeze toate pisicile negre cu clopotei si sa se asigure ca acestea le vor purta in urmatoarele 24 de ore. Astfel, locuitorii puteau evita animalele si scapau de ghinion.

Faptul ca acest decret a fost dat la cinci saptamani dupa inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial indica faptul ca superstitiile devin mai puternice si mai credibile in perioade de incertitudine. Decretul a avut destula sustinere publica pentru a fi pastrat pana in 1940, iar vineri 13 iunie 1941 a fost introdus din nou pentru cel putin un an. Nu se stie exact cand s-a renuntat la dotarea pisicilor negre cu clopotei, dar cert este ca practica s-a pastrat pana in noiembrie 1942, cand New York Times nota ca decretul „este o masura de razboi menita sa diminueze stresul populatiei”.

La finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, biserica catolica declara ca superstitiile sunt pacate si din ce in ce mai multe dictionare definesc termenul de „superstitie” drept o credinta irationala. In 1967, Enciclopedia Catolica revizuita defineste superstitia ca „atitudine a mintii, irationala si nedemna, asupra naturii, supranaturalului sau Domnului, pornita din ignoranta, frica fata de necunoscut sau scrupulozitate morbida”.

Media si guvernele incep sa critice dur superstitiile, declarandu-le nepatriotice si lipsite de temei stiintific, o amenintare directa la adresa libertatii democratice si a progresului.

Intre timp, din ce in ce mai putine scrieri au mai semnalat existenta superstitiei legate de numarul 13. Mai mult, oamenii au uitat ca ea a fost inspirata de Cina cea de Taina, iar acest lucru a dus si mai mult la disparitia fricii.

In 1882, veteranul Razboiului Civil, capitanul William Fowler si-a propus sa demonstreze ca superstitia legata de numarul 13 nu are nicio valoare. El insusi a avut o legatura intensa cu acest numar, luand parte la 13 batalii majore, fiind trecut in rezerva pe 13 august 1863 si cumparandu-si o casa la 13 luni dupa aceasta.

Fascinatia lui pentru numarul 13 (si pentru superstitiile despre ghinion, in general) s-a concretizat intr-o intalnire a 169 barbati (13 x 13) intr-o zi de vineri 13, la ora 19:13. Pentru a ajunge la cele 13 mese, invitatii au trecut pe sub o scara si au varsat sare pe jos. Toate cutitele au fost asezate pe farfurii sub forna unui X, iar invitatii au cinat sub un banner rosu pe care scria „Morituri Te Salutamus” (noi, cei care vom muri, te salutam).

Astfel de intalniri au avut loc anual si de fiecare data membrii clubului spargeau oglinzi, varsau sare si dadeau cutite din mana in mana sau aprindeau cate o lumanare pentru fiecare membru de la masa, asteptand sa vada care se va stinge prima si sa afle astfel care dintre persoane ar urma sa moara in acel an.

Printre membrii clubului s-au numarat si guvernatori, senatori, judecatori si chiar 5 presedinti: Chester Arthur, Grover Cleveland, Benjamin Harrison, William McKinley si Theodore Roosevelt.

Desi scopul Clubului Treisprezece a fost acela de a educa oamenii cu privire la inutilitatea superstitiilor, gruparea a fost aspru criticata de o parte a societatii.

Superstitii despre Vineri 13

1. Daca un copil sa naste intr-o zi de vineri 13, nu va avea noroc niciodata.

2. Un om nascut intr-o zi de vineri 13 va muri tanar.

3. Un copil nascut intr-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din aceasta nefericire va fi inlaturata daca ziua nasterii lui va fi tainuita.

4. Un copil nascut intr-o zi de vineri 13 nu va avea noroc decat dupa ce toti cei care ii stiu adevarata data a nasterii vor muri.

5. Un copil nascut intr-o zi de vineri 13 va trebui sa poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul noptii de un fermier sasiu. Daca copilul va pierde piciorul de iepure, va muri.

6. Daca o femeie isi serbeaza ziua intr-o zi de vineri 13, in mai putin de un an se va casatori si va avea un copil.

7. Este de rau augur sa te casatoresti intr-o zi de vineri 13.

8. Daca un cortegiu funerar taie calea unui om intr-o zi de vineri 13, atunci persoana in cauza va fi condamnata la moarte.

9. Cine iese din casa in noaptea de vineri 13 va avea convulsii.

10. Daca 13 persoane stau la o masa pe data de vineri 13, una dintre ele se va imbolnavi grav.

11. Nu purta negru in ziua de vineri 13, sau in scurt timp vei purta doliu.

12. Nu te tunde in ziua de vineri 13, sau cineva din familia ta va muri.

13. Nu te muta in casa noua intr-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.