Vrei PENSIONARE ANTICIPATA in 2017? Trebuie sa stii cateva lucruri

In primul rand, legislatia precizeaza ca numai daca ai stagiul complet de cotizare si indeplinesti anumite conditii de varsta, in conformitate cu Legea pensiilor, poti primi pensie anticipata.

Este important de stiut ca legislatia in domeniul pensionarii a suferit in 2016 niste modificari care fac mai avantajoasa pensionarea anticipata, fata de ceea ce era prevazut in anii trecuti. Mai exact, avantajul intervine la calculul pensiei.

In sistemul public de pensii din Romania se acorda cinci tipuri de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010: pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia anticipata partiala, pensia de invaliditate si pensia de urmas, scrie avocatnet.ro. Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la opt ani.

Asadar, cel care vrea sa beneficieze de acest tip de pensie este supus unei duble conditionari:

– pe de o parte, trebuie sa fi realizat stagiul complet de cotizare, care este de 35 de ani, sau chiar sa-l fi depasit cu pana la opt ani;
pe de alta parte, poate cere pensia cu cel mult cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, care este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei.
Nota: La barbati deja se aplica aceasta varsta standard, in timp ce pentru femei va fi valabila, in urma cresterilor esalonate, din ianuarie 2030. In mod similar, pentru stagiul complet de cotizare trebuie sa stim ca in cazul femeilor inca se mai fac cresteri esalonate, urmand sa se ajunga la stagiul complet de cotizare de 35 de ani abia in ianuarie 2030.

La calculul stagiului de cotizare, cand soliciti pensia anticipata, nu se iau in considerare asa-zisele perioade asimilate la care face referire Legea pensiilor:

– perioadele cand s-a acordat pensie de invaliditate;
– perioadele de timp in care au urmat cursurile la zi ale invatamantului universitar (daca le-au absolvit cu diploma);
– timpul cat au satisfacut serviciul militar sau au fost elevi ai scolilor militare/de agenti de politie ori studenti ai unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.

In ce priveste calculul pensiei anticipate partiala, se mentioneaza in lege: „Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare”.

Iata si cum se aplica procentul de diminuare a pensiei pentru fiecare luna de pensionare anticipata, in functie de perioada de stagiu de cotizare realizata peste stagiul standard complet de cotizare:

– pana la un an peste stagiul standard complet de cotizare – procent de diminuare 0,50%
– peste un an – 0,45%
– peste doi ani – 0,40%
– peste trei ani – 0,35%
– peste patru ani – 0,30%
– peste cinci ani – 0,25%
– peste sase ani – 0,20%
– intre sapte si opt ani – 0,15%

La acordarea pensiei anticipate partiale, reducerea varstei standard de pensionare nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere legala, intrucat acordarea acestei pensii presupune oricum iesirea din activitate mai devreme decat ar trebui.

Odata ce au fost indeplinite conditiile pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii stabilite conform tabelui de mai sus si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale. Practic, cel care solicita pensia anticipata partiala nu trebuie sa faca o cerere pentru recalcularea pensiei, intrucat asta se produce din oficiu.

Totusi, acest mod de calcul este relativ nou pentru cei interesati de aceasta pensie. Pana la jumatatea anului trecut, cuantumul pensiei anticipate partiale era stabilit din cuantumul pensiei pentru limita de varsta ce s-ar fi cuvenit solicitantului, insa prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.

Actele necesare pentru solicitarea pensiei

Cei care sunt interesati de obtinerea pensiei anticipate partiale si care indeplinesc conditiile de acordare pot sa faca o solicitare in acest sens la casa teritoriala de pensii din raza domiciliului propriu. Solicitarea trebuie sa fie insotita, potrivit site-ului CNPP, de urmatoarele:

– cererea pentru inscrierea la pensie anticipata;
– carnetul de munca (original si copie);
– carnetul de munca pentru membrii CAP (original si copie);
alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata;
– actele de stare civila: buletin de identitate sau carte de identitate, certificat de nastere si de casatorie (original si copie);
– livretul militar (original si copie);
– diploma de absolvire a invatamantului universitar si adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior din care sa rezulte durata normala, perioada efectuarii studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi;
– adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca (original);
– adeverinta privind incadrarea activitatii in fostele grupe I si/sau II de munca, in conditii deosebite, speciale si alte conditii de munca (original);
– procura speciala pentru mandatar (original si copie);
acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990 si/sau al Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004;
– dovada incetarii calitatii de asigurat in cazul inscrierii la pensie anticipata partiala, pentru persoanele care, la data solicitarii, nu mai au calitatea de asigurat (original);
– adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa data de 1 ianuarie 2011 (original);
– alte acte intocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Pensia anticipata partiala se stabileste prin decizie a casei teritoriale si se acorda de la data inregistrarii cererii, potrivit Legii nr. 263/2010. Cererea de pensionare se admite/respinge in cel mult 45 de zile de la depunerea cererii, iar decizia de pensionare se comunica in cinci zile de la emitere.

Cererile de pensionare anticipata pot fi retrase inainte de emiterea deciziei de pensionare, iar deciziile de pensionare deja emise pot fi anulate, la cererea solicitantului, in 30 de zile de la comunicare. De asemenea, trebuie retinut ca deciziile de pensionare pot fi contestate, in 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii, iar ulterior in instanta.

12 COMENTARII

  1. Nu mi se pare corect ca daca esti in pensie anticipata partial sa nu mai ai drept la munca.Dreptul la munca este un drept constitutional si nu poate fi ingradit. Sunt de acord cu faptul ca pensia anticipata partial se face in urma cererii depuse de solicitantul care trebuie sa indeplineasca anumite conditii,de ex perioada de cotizare minima de 35 de ani pentru barbati.Pana la varsta standard de pensionare ,vei fi penalizat cu un procent care poate merge pana la 30% din pensia ce ti se cuvine.Dubla penalitate, adica sa -ti fie si pensia diminuata si sa ti se suspende si dreptul la munca mi se pare o incalcare grava a constitutiei.Dar noi suntem o tara a tuturor posibilitatilor.Poate doamna ministru Olguta Vasilescu impreuna cu Domnul Dragnea sa curme aceasta mare eroare.Eroare care mai aduce si pagube economice,deoarece un pensionat anticipat ,daca mai vrea sa munceasca ,el prin impozitul pe salariu,angajat si angajator ,mai introduce cativa banuti in vistieria statului,inclusiv la propria pensie anticipata partial.

  2. eu sit cel mai pedepsit ce mai PENSIONAR din ROMANIA in anul 2012 sa inchis marele CUG SA lideriul de sindicat si cu conducerea lau VINDUT LA un UCRAIAN IAR MUNCITORI au plecat in SOMAJ EU la acea data aveam 41 si 8luni in cimpul munci din care 10 anii in gr 2 de munca mam dus la SOMAJ o doamna ma trimis sa fac dosarul ca pot sa ies la pensie fara nici o penalizare AM BAGAT DOSARUL LA CASA DE PENSI IN CLUJ NAPOCA si am primit decizia de pensionare dupa 6luni cu o penalizare de 45,25 care o primesc si astazi am facut contestatie RASPUNSUL primit spune asa daca nu sinteti multumit dati casa de pensii in JDECATA noi am aplicat LEGEA 263 pentru dumneavoastra legea nu se schimba pina impliniti 65 de anii daca nici atunci NU IMI PRIMESC DREPTURILE un angajat ma indemnat sa ma duc sa dau casa de pensii CLUJ NAPOCA in TRIBUNAL ce e de FACUT

  3. Buna seara.Ma numesc Elena Maria ,născută la 03 -04-1961,cu o vechime in învățământ de 34 ani 9 luni si 20 zile .Va rog sa- mi spuneți la ce vârstă pot depune cererea de pensionare anticipata parțială ? Va mulțumesc .

  4. Buna seara ,ma numesc Fasie Elena nascuta la 11-10 -1959 si am o vechime in munca de 33ani si 6 luni ,am dreptul la pensie anticipata dar vreau sa stiu cat o sa fiu penalizata?Va multumesc.

  5. Buna ziua sunt nascuta an 1958 luna iunie ziua 25 am lucrat 26 ani an ROmania si 6 ani an italia cu contract cand ma pot pensiona anticipat va Multumesc frumos

  6. Buna seara,ma numesc Fasie Elena nascuta la 11-10-1959,am33ani si 6 luni vechime in munca,daca imi depun cererea de pensie anticipat ce penalizare o sa am?Va multumesc.

  7. sunt nascuta in nov 1959 si am o vechime de 25 ani in munca: cand ma pot pensiona la limita de varsta sau daca ma pot pensiona anticipat, multumesc frumos

  8. Sint nascut la 30 Martie 1958 Sint angajat din 17 Nov 1976 pina in prezent. Nu am satisfacut stagiul militar si am beneficiat 14.2 ani de grupa a doua de munca. In toata aceasta perioada nu am beneficiat de mai mult de 2 luni de concedii medicale. Cind pot iesi la pensie? cu ce penalizari?

  9. Buna seara. Sunt nascut 13 02 1958 .Din 1976 01 -7 lucrez am 4 ,5 ani lucrati in grupa 1 si somaj 1, 8 ani. Cand ma pot pensiona Fara penalizare. Multumesc. Celea

  10. Sunt pensionat anticipat fara penelizare din aprilie 2016-Am acum 63 de ani si aveam la data pensionarii 45 de ani de munca si cotizare , Am fost solicitat sa fac parte din consi;iul de administratie al societatii particulare pe actiuni la care am lucrat (functie retribuita ) Pot face parte din consiliu fara a mi fi afectata pensia ?

  11. RISTOIU ELENA
    Buna-seara! Sunt nascuta la data de 01.04.1959, am o vechime in invatamant de 40 de ani. Intentionez, ca in anul 2019, sa ma pensionez anticipat partial. La respectiva data (septembrie 2019), voi avea o vechime de 41 de ani si 5 luni. In septembrie 2020 voi beneficia de pensionare la limita de varsta. Pensia la limita de varsta va fi afectata in vreun fel ?

Comentariile sunt închise.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.