Acesta va reprezenta România la ultramaratonul The Track Namibia, unde, alături de alți 20 dintre cei mai puternici ultramaratoniști din lume, are de alergat 520 de kilometri, în nouă etape.
Iulian Rotariu se află în fața unei noi provocări. La nici patru luni de la câștigarea ultramaratonului NOMAD din Laponia Finlandeză, unde a alergat non-stop 237 de kilometri în 48 de ore, la temperaturi de minus 40 de grade, pompierul botoșănean dorește să-și depășească limitele în deșertul Namib, la plus 50 de grade.
În perioada 18-27 mai 2022, Iulian Rotariu va reprezenta România la ultramaratonul The Track Namibia.
Alături de alți 20 dintre cei mai puternici ultramaratoniști din lume, înscriși în competiție, are de alergat 520 de kilometri, în nouă etape. Cursa este organizată de Canal Aventure.
Zilnic, va avea de parcurs între 37 și 137 de km. Va înfrunta temperaturi de peste 50 de grade pe timp de zi și sub zero grade pe timp de noapte, canioane modelate de eroziune și vânt și dune de nisip uriașe.
La fel ca și celelalte ultramaratoane, această cursă va fi tot autosusţinută, participanții urmând să-şi poarte echipamentul şi hrana într-un rucsac, care nu trebuie să depășească 15 kilograme.
Fiind o cursă extremă, numărul participanților a fost limitat de organizatori la 20, fiindu-le permisă înscrierea doar celor care au reușit să finalizeze provocări asemănătoare.
Pentru că a câștigat toate cursele extreme organizate de Canal Aventure, pompierului botoșănean i s-a permis să participe la The Track Namibia, fiind concurentul numărul 21. Printre adversari se numără și italianul Giuseppe De Rosa, cel care a terminat cursa din Finlanda pe locul doi.
Iulian nu este la prima experiență în deșertul Namibia, considerat cel mai vechi în branșă de pe planetă. În 2017 a participat la un ultramaraton de 250 de kilometri, organizat de 4 Deserts.
De această dată, dificultatea este dată de faptul că are de parcurs o distanță dublă și că va alerga doar în desert și nu pe malul oceanului Atlantic, așa cum a fost în urmă cu cinci ani.
În vârstă de 46 ani, Iulian a participat și a câștigat toate cele cinci curse extreme organizate în Australia (522 km – șapte etape), Mozambic (220 km – cinci etape), Vietnam (160 km în patru etape), Bolivia (220km – în șase etape) și Laponia Finlandeză (237 kilometri în 48 de ore de alergare non-stop).
Nu numai că a reuşit să se claseze pe locul I, dar și să stabilească, de două ori (Australia și Bolivia) un record al întrecerilor.
Subofiţer operativ în cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, plutonier adjutant Iulian Rotariu a participat la mai multe competiţii de anduranţă. El s-a făcut remarcat după ce în iunie 2016 a reuşit să se claseze pe locul I la categoria lui de vârstă la „Gobi March” desfăşurat în China. Patru luni mai târziu el a egalat performanţa la ultramaratonul „Atacama Crossing”, desfăşurat în Chile. În mai 2017 el a participat şi la „Sahara Race” organizat în Namibia, unde s-a clasat din nou pe locul I la categoria lui de vârstă şi locul IV la general, situaţia repetându-se în noiembrie 2017, când a participat la „Roving Race” derulat în Patagonia, Argentina. În decembrie 2018, Iulian Rotariu s-a clasat al doilea în „The Last Deserts” Antarctica.
Fără să fie sportiv de performanţă şi fără să fie legitimat la vreun club, Iulian Rotariu a început să alerge în urmă cu aproape 12 ani, când a ajuns la spital cu fiul său şi, pentru a-şi consuma stresul, a început să alerge în jurul spitalului.
Ulterior, el a început să participe la concursurile organizate de Ministerul Afacerilor Interne, reprezentând Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoşani.
După numai câteva curse, reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism l-au rugat să-i reprezinte în competiţii, iar din acel moment a început să participe la cursele internaţionale, încercând să dovedească tuturor că limitele pot fi depăşite.
Și de această dată, Iulian va alerga în scop caritabil, încercând să sprijine în acest mod activitatea Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism Botoşani.