SINH DAU BOTOSANI impreuna cu Maestrul Fidele Gouandjika la stagiul international de arme traditionale de la Brasov (FOTO)

In perioada 8-10 noiembrie 2013 a avut loc in localitatea Sacele, jud. Brasov, cel mai important stagiu pentru Federatia Romana de Qwankido si anume Stagiul International de Arme Traditionale: arme de lemn, arme taietoare, arme rare si tehnici de tham-the (respiratie energetica), stagiu condus de unul dintre cei mai mari Maestri recunoscuti la nivel mondial: Pham Xuan Tong, centura neagra 8 dang.

Acest stagiu s-a desfasurat in sala de sport a Liceului Teoretic „George Moroianu” din Sacele, unde au participat 161 de sportivi din 4 tari respectiv: Austria, Germania, Republica Moldova si Romania.

La acest eveniment sportiv important a participat o mare personalitate din lumea qwankido-ului si anume Maestrul Fidele Gouandjika centura neagra 7 dang in qwankido, cel care acum 36 de ani a format prima grupa de centuri negre la qwankido in tara noastra.

Maestrul Fidele Gouandjika este cel care in 1981 punea bazele qwankido-ului la Iasi, avand ca discipoli persoane reprezentative astazi in artele martiale din Romania, si anume: Minh Su Ovidiu Covaci, in prezent directorul tehnic pe Romania, Vo-Su Vali Diumea presedintele clubului Bao Bacau, Vo-Su Victor Gavril fondatorul primului club de qwankido din Botosani.

Nascut in Africa Centrala, student al Facultatii de Electrotehnica din Iasi, Fidele Gouandjika se remarca in acea perioada prin rezultate la nivel european, reusind sa castige 2 medalii de argint: la lupta competitionala si baston in numele Romaniei, fiind primul strain care reprezenta tara noastra in competitii.

Clubul Sinh Dau Botosani a participat la stagiu cu 5 sportivi: Costel Airoae instructor club: armele-palos vietnamez si sabie de lemn, Andrei Iliuc – baston lung, Narcis Agavriloae – arma baston lung, Vlad Batalan – arma nunkaku, Voinea-Axinte Andrei – bastoane scurte.

Este important de specificat modul de organizare a antrenamentelor care a dat posibilitatea sportivilor de a participa la trei antrenamente diferite:

– tham-the echivalentul chi cong-ului chinezesc unde putea participa orice persoana (rude, prieteni, sot, sotie etc),care nu au contact cu qwankido-ul.

– arme de lemn unde se poate invata secretul manuirii a celor mai vechi arme folosite in orient: baston lung, nunkaku, tonfa, bastoane scurte, sabie de lemn.

– arme taietoare si arme rare: palos vietnamez, sabie, halebarda, cutite fluture si cutite randunica, lant.

In finalul sesiunii de antrenamente in fata maestrului fondator Pham Xuan Tong s-au sustinut examene de grad la diferite arme din cele enumerate mai sus.

„A fost o mare onoare sa fim alaturi de maestrul Fidele, de cel care a promovat metoda qwankido in Romania”, declara Costel Airoae instructor CS Sinh Dau Botosani.

Deplasarea CS Sinh Dau Botosani la acest stagiu international s-a realizat cu sprijinul financiar al Primariei Municipiului Botosani.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.