GRILA noua de SALARIZARE, in atentia guvernantilor!

Salarii multumitoare pentru multe categorii de bugetari! Asa arata pe hartie proiectul Legii Salarizarii Unitare a fost dat publicitatii de Uniunea Sindicala Sanitas Bucuresti.

Este insa doar unul dintre cele cateva variante de proiect a noii legi de salarizare unitara din sectorul bugetar, mai exact varianta care avea, la sfarsitul anului trecut, cea mai mare sustinere.
 
Grila de salarizare prezentata in aceasta varianta de proiect prevede ca un profesor debutant din invatamantul preuniversitar va castiga lunar intre 2.080 – 2.590 lei, iar un profesor de liceu, gradul I cu peste 40 de ani vechime va incasa intre 4.953 lei si 6.167 lei pe luna. Un medic stagiar in unitati sanitare va avea salariul cuprins intre 2.704 lei si 3.607 lei pe luna. 
  
Varianta de proiect acceptata de guvern si de sindicate nu s-a stabilit inca si urmeaza sa se cada de acord asupra acesteia in urma intalnirii premierului Ciolos cu sindicatele. 
 
Iata cateva dintre prevederile variantei preferate de proiect pentru salarizarea in sistemul bugetar :
 
– Grila va avea un raport intre salariul de baza minim si cel maxim in sectorul bugetar, de 1 la 18 (Legea din 2010 a adus o grila care avea un raport intre salariul de baza minim si cel maxim in sectorul bugetar de 1 la 15, spre deosebire de 1 la 72 cat era in 2008).
 
– Avem 5 clase: S – studii superioare, SSD – studii superioare de scurta durata, PL – studii post-liceale, M – studii medii, M.G – studii medii si generale;
 
– Salariul de baza se stabileste pe functii, clase potrivit studiilor, grade/trepte si gradatii;
 
– Implementarea se va face etapizat prin legi anuale de salarizare. Salariile aflate in plata care sunt mai mari decat ceea ce e prevazut pentru functia respectiva in anexele la lege se pastreaza la nivelul aflat in plata.
 
– Fiecare functie are 3 grade/ 3 trepte si debutant + promovare din 3 in 3 ani daca a primit calificativul „foarte bine” de cel putin 2 ori din partea comisiei desemnate din care fac parte si sindicatele sau reprezentantii salariatilor.
 
– Fiecare grad/treapta are 5 gradatii – se avanseaza din 5 in 5 ani, dar perioada de cinci ani poate fi redusa pana la trei ani, daca in ultimii doi ani consecutivi s-a obtinut calificativul maxim.
 
– Nivelul de salarizare va fi revizuit periodic in functie de evolutia nivelului de salarizare existent pe piata muncii in Romania, astfel incat salariile din sectorul public sa poata fi stabilite la un nivel competitiv, in limita sustenabilitatii financiare.
 
– Se scot sporurile din salariul de baza. Sporuri care pot fi acordate: 15% pentru persoane cu handicap vizual, 15% spor doctorat, 10% spor pentru activitate de control financiar preventiv, 20% localitați izolate.
 
– Suma sporurilor, compensatiilor, primelor si indemnizatiilor individuale nu va depasi 30% din salariul de baza. Aceeasi limita de 30% pentru sporuri se aplica si pe bugetul ordonatorului principal de credite raportat la suma salariilor de baza. Depasirile pot fi autorizate prin HG.
 
– Pentru orele suplimentare care nu pot fi compensate cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile se va acorda un spor de 75% din salariul de baza. Plata muncii prestate peste durata normala a timpului de lucru se poate face numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic, fara a se depasi 360 de ore anual. In cazul prestarii de ore suplimentare peste un numar de 180 de ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
 
– Ordonatorii de credite pot acorda premii lunare in limita a 5% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevazut in statul de functii, cu incadrare in fondurile aprobate prin buget si respectand limita individuala a doua salarii de baza lunare pe an.
 
– Persoanele care ocupa functii de conducere pentru care conditia de ocupare a postului este de studii superioare si care nu au absolvit studii de acest nivel beneficiaza de salariul de baza prevazut pentru aceste functii, pentru o perioada tranzitorie de maximum 5 ani in care sa obtina nivelul de studii prevazut de lege.
 
– Exercitarea cu caracter temporar a unei functii de conducere se realizeaza prin numirea unei persoane angajate care indeplineste conditiile specifice pentru ocuparea functiei de conducere si care nu a fost sanctionata disciplinar, pe o perioada de maximum 6 luni intr-un an calendaristic la care se mai pot adauga maxim inca 6 luni, daca in statute sau in legi speciale nu se prevede altfel.
Niciun castig salarial pentru o functie inferioara nu va depasi castigul salarial unei functii superioare prevazut in anexele la prezenta lege, atat la personalul civil, cat si la personalul din domeniul aparare, ordine publica si siguranta nationala
 
– Personalul din administratia publica centrala sau locala parte a echipelor de proiecte cu fonduri europene se salarizeaza pentru timpul efectiv alocat realizarii activitatilor din proiect potrivit cererilor de finantare si ghidului solicitantului, dar daca salariul de baza ar fi mai mic decat in anexele la lege se aplica valorile din anexe.
 
– Prevederile referitoare la detasare, delegare si mutare, acordarea concediilor, la cheltuieli de transport, cheltuieli cu cazarea si locuinta se mentin.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.