Sfantul Gheorghe Este patronul naturii inverzite, al tuturor necuvantatoarelor si al recoltei. Este unul dintre cei mai cunoscuti martiri ai crestinismului.
Traditia spune ca, in aceasta zi de mare sarbatoare crestina nu este bine sa faci anumite lucruri dar si ca alte lucruri este bine sa le faci pentru binele tau si al familiei tale. Iata o parte din aceste traditii :
1. In aceasta zi, la case le unde sunt fete de maritat, acestea pun la streasina matraguna pentru a atrage iubiti bogati si frumosi.
2. Se seamana usturoi. Femeile seamana usturoi in ziua de 23 aprilie pentru protectia familiei. Asta pentru a avea bani in casa, pentru a feri familia de necazuri sufletesti, potrivit teotrandafir.com.
3. Barbatii pun ramuri inverzite ori crengute cu florile care au aparut deja in luna aprilie. Ramurile verzi se pun nu doar la case, ci si la mormintele neamurilor ca sa aiba o viata linistita in lumea de dincolo.
4. Nu uita sa hranesti un animal. Ziua Sfantului Gheorghe este si ziua necuvantatoarelor. Ramurile verzi se pun si in grajduri, iar in aceasta zile pasarile de curte nu se hranesc cu graunte, ci doar cu ierburi si alte plante verzi. Acelasi lucru este valabil si pentru cai si vite. Cei care locuiesc la oras trebuie sa hraneasca macar un animal pentru a avea noroc si belsug in toate. Asadar, daca vezi un caine amarat pe strada sau o pisica abandonata, ofera-i o bucata de paine. Dumnezeu iti va multumi pentru asta.
3. Nu ai voie sa speli sau sa calci haine. Daca vrei sa mergi la biserica, pregateste-ti hainele inainte cu o zi. Se spune ca cei care spala haine in ziua Sfantului Mare Mucenic Gheorghe vor varsa multe lacrimi amare. Apa folosita pentru haine se va transforma in siroaie de lacrimi.
4. De asemenea, daca dormi in aceasta zi, vei fi lenes si somnoros tot anul, iar daca nu te cantaresti in aceasta zi, risti sa te ingrasi tot anul. Se mai spune ca cei care se cantaresc vor fi sprinteni si sanatosi pana anul viitor.
5. Daca ai gunoaie prin gospodarie, nu le mai tine nici macar o clipa. Da-le foc, caci cenusa „varsata” peste ograda in aceasta zi sfanta este simbolul belsugului.
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este cinstit pe 23 aprilie. Biserica numara printre Sfinti si Mucenici o serie intreaga de Sfinti militari care au facut parte din armata romana. Crestinismul se raspandise foarte mult, iar impotriva persecutiilor impotriva crestinilor, ei au preferat in locul gloriei militare lumesti slava vesnica, cununa cea nevestejita a martirajului, marturisind in fata tuturor credinta in Hristos si nerenuntand la ea, cu pretul vietii lor. […]
Marele mucenic Gheorghe a trait in vremea imparatului Diocletian, care a domnit intre anii 248-305. El a fost un imparat care a fost foarte credincios zeilor pagani. Din cauza aceasta a avut o atitudine persecutorie fata de crestini; poate cea mai crunta si mai lunga persecutie a fost a lui, pana in 305.
Diocletian a avut o nebunie intunecata, era un om care a fost persecutat de spaimele lui interioare. Tot timpul avea impresia ca vor veni crestinii, ca va veni Iisus si-l va pedepsi pentru crimele pe care le-a facut, iar din cauza aceasta tot mai mult prigonea pe crestini. In anul 303, da un decret de persecutie foarte dur, in care se spunea ca toate Bibliile existente la crestini trebuie predate autoritatilor, ca sa fie arse in pietele publice. In aceasta situatie ginerele sau, Galeriu, a simulat doua incendii in palatul imperial de la Nicomidia unde era Dicoletian, dand vina pe crestini. Si atunci Diocletian a ordonat arestarea tuturor clericilor, preoti si diaconi si i-a silit sa jertfteasca zeilor.
Asa au fost torturati, dati la fiare, omorati multi crestini si atunci crestinismul a dat un numar extraordinar de mare de martiri. Aceasta persecutie s-a intins in tot imperiul. Asa s-a intamplat pana la noi, cand au fost ucisi la Niculitel acei martiri: Zotic, Atalos, Filipos, Camasis… A fost o persecutie generala. Apoi a poruncit ca toti ostasii, nu numai ofiterii, care au credinta crestina sa si-o marturiseasca, pentru a-si lua pedeapsa.
In aceasta imprejurare, Sfantul Gheorghe a hotarat sa-si marturiseasca credinta lui in Hristos. El facea parte dintr-o familie sus-pusa, avea o anumita educatie, parintii sai erau crestini. Avea o infatisare frumoasa, era unul din cei mai viteji ostasi, si fiind asa dotat si remarcandu-se in razboaie, Diocletian l-a avansat foarte repede si l-a numit comandantul garzii imperiale. In aceasta pozitie l-a prins decretul lui Diocletian, care deja se extinsese asupra tuturor cetatenilor romani.
Pe cand imparatul era in Senat si se luau niste decizii, a intrat la ei Sfantul Gheorghe si a vorbit despre credinta lui si despre Hristos ca imparat. A spus ca decat sa slujeasca unui imparat si unui imperiu pagan, el prefera sa slujeasca lui Hristos, iar slujba lui fata de Hristos nu va consta in sabie sau in intreceri de lupta, ci a consta in sacrificarea lui pentru Hristos. A marturisit in fata tuturor ca este gata sa primeasca martirajul. Aceasta marturisire a Sfantului Gheorghe, care era foarte iubit de imparat si admirat de Senat, a starnit tulburare, intristare dar si manie.
Imparatul a poruncit ca Sfantul Gheorghe sa fie arestat. A fost pus in temnita si i s-a cerut sa-si renege credinta. Fiindca a refuzat, a fost supus la toate chinurile posibile, fiind poate unul din cei mai chinuiti martiri: a fost incaltat in sandale inrosite in foc, cu cuie, a fost tras pe roata, a fost aruncat in mare cu o piatra de gat dar, asa cum spune si Acatistul, a stat pe mare ca pe uscat, a fost aruncat in groapa cu var trei zile si nu a patit nimic.
Dumnezeu da Mucenicilor Sai o anumita forta duhovniceasca, iar lucrul acesta l-am vazut si in inchisoare. Adica oameni foarte slabi, oameni bolnavi, abia sufland, cum a fost Gafencu, aveau o forta extraordinara, fie ca erau chinuiti, fie ca erau flamanziti, nu simteau suferinta si continuau sa marturiseasca pe Dumnezeu, sa binecuvanteze pe cei care-i torturau.
Sfantul Gheorghe a fost patronul Armatei Romane. Iata cat de cinstit era Sfantul la noi, incat si Sfantul Stefan cel Mare l-a avut ca ocrotitor. Un drapel trimis de Stefan la Man. Zografu, in Sfantul Munte, il are infatisat pe Sfantul Gheorghe omorand balaurul. Iar pe steag se gaseste aceasta inscriptie: O luptatorule si biruitorule, mare Gheorghe, in nevoi si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati bucurie nespusa, primeste de la noi aceasta rugaminte a smeritului tau rob, a domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu domnul Tarii Moldove, pazeste-L pe el neatins in lumea aceasta si in cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce te cinstesc pe tine, ca sa te preamarim in veci, Amin.
Sfantul al carui nume il purtati este este avocatul vostru in fata lui Dumnezeu!
Adresati-va Sfantului al carui nume il purtati si el va va ajuta, adresati-va lui la vreme de necaz, de boala, in imprejurari grele si in clipele de bucurie: Sfinte Ioane, ocrotitorul meu, sau Sfinte Gheorghe, roaga-te lui Dumnezeu pentru mine, pacatosul! Adresati-va lui si el va asculta rugaciunea voastra! El este avocatul nostru, al celor care-i purtam numele in fata lui Dumnezeu. El duce rugaciunea noastra inaintea lui Dumnezeu si mijloceste pentru noi. Si la sfarsitul vietii, cand mergem dincolo, alaturi de noi va sta si patronul nostru, daca l-am cinstit si ne-am rugat lui, va sta alaturi de Ingerul Pazitor, ca sa ne apere in fata acuzatiilor satanei, scria parintele Gheorghe Calciu, in Cuvinte vii, Ed. Bonifaciu, Bacau, 2009.
LA MULTI ANI tuturor celor care poarta numele patronat de SF. GHEORGHE!