IZVORUL TAMADURII: Cum sa aduci NOROC si SANATATE in casa cu APA PURIFICATOARE

In prima vineri de dupa Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii. Este praznicul inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii oamenilor.

Sarbatoarea Izvorul Tamaduirii aminteste de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului.
 
Potrivit credintei crestine, totul porneste de la minunea prin care un orb si-ar fi recapatat vederea spalandu-se pe ochi cu apa acestui izvor. Orbul ar fi ajuns aici calauzit de Leon (viitorul imparat al Bizantului – 457-474), caruia ii ceruse apa. Imparatul fusese la randul lui calauzit si indemnat de glasul Maicii Domunlui. Ajuns mai tarziu in scaunul imparatesc, Leon I a construit la locul respectiv o biserica din zid (actualul edificiu dateaza din 1835).
 
Traditii care vorbesc despre cum se aduce NOROCUL si SANATATEA in case, pentru tot anul
 
Apa sfintita si cantec de binecuvantare
 
In toate lacasurile ortodoxe  de cult de la orase si de la sate, la praznicul inchinat Izvorului Tamaduirii se savarsesc, dupa randuiala specifica Saptamanii Luminate, slujbe de sfintire a apei, numita Agheasma Mica. Dupa slujba de sfintire, preotii ii stropesc pe credinciosi cu apa binecuvantata si canta troparul: „Mantuieste, Doamne, poporul Tau si binecuvanteaza mostenirea Ta, biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste, si cu crucea Ta, pazeste pe poporul Tau”. In credinta populara, acest cantec de binecuvantare, rostit de preot in timp ce multimea credinciosilor este stropita cu apa sfintita, are rol purificator, de indepartare a energiilor negative si a pagubei. 
 
Apa sfintita in ziua praznicului are puteri tamaduitoare
 
Apa sfintita acum are efecte dovedite asupra sanatatii fizice si spirituale. Asta numai acolo unde exista si credinta puternica si persoana respectiva nu este macinata de indoieli si necredinta. In traditia populara, bolnavii care respecta ritualul si beau agheasma dimineata, inainte de micul dejun, se inzdravenesc. 
 
De asemenea, cu Agheasma mica se stropesc incaperile din gospodarie, cu exceptia baii. Despre acest ritual, se spune ca ar fi menit sa indeparteze energiile negative din casa, sa faca loc energiilor pozitive, un mijloc de a ocroti sanatatea membrilor familiei din acea casa si de a atrage norocul asupra acestora.
 
Astazi, nu se lucreaza in gospodarie, la camp, nu se spala rufe, nu se coase, nu se calca. Daca ascultam ce spun batranii evlaviosi, aflam ca, pe vremuri, se spunea despre cei care lucrau in aceasta zi de mare sarbatoare crestina ca se pot astepta la o boala grea care sa le marcheze tot restul vietii.
 
Din batrani aflam ca de Izvorul Tamaduirii este bine si sa ne spalam cu roua. 
 
Maica Domnului este un Izvor al Tamaduirii
 
Asimilarea Maicii Domnului cu un Izvor al Tamaduirii nu este intamplatoare, deoarece aceasta este mijlocitoarea noastra catre Iisus, este cea care a suferit pentru fiul Sau pe „Drumul Crucii”. De aceea crestinii ii cer ajutor in momentele lor de boala sau de necaz.
 
Izvoare tamaduitoare din Romania
 
Maica Domnului a daruit si poporului roman izvoare tamaduitoare. Unul din acestea se afla la Manastirea Ghighiu din judetul Prahova, la mai putin de 5 km de municipiul Ploiesti. 
 
Potrivit Traditiei, episcopul sirian care a adus icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului in aceasta manastire (1958), a cerut iertare Fecioarei pentru ca a luat icoana din locul in care se afla, iar a doua zi, in locul in care s-a rugat, a aparut un izvor tamaduitor.
 
Un alt izvor cu apa vindecatoare se afla la Manastirea Dervent. Traditia spune ca acest izvor a tasnit din locul in care Apostolul Andrei a impuns piatra cu toiagul.
 
Alt loc binecuvantat cu apa tamaduitoare este izvorul de la Manastirea Horaicioara din judetul Neamt. Acest izvor a fost descoperit acum un secol, datorita rugaciunilor monahilor catre Maica Domnului de a le darui un izvor mai aproape de manastire. El izvoraste de sub muntele Feriga si se afla la 50 m de biserica manastirii.
 
Astfel de izvoare se afla si la Manastirea Cetatuia Negru Voda, din judetul Arges, dar si la Biserica Greaca din Braila, descoperit in anul 1863, in vremea efectuarii unor lucrari de constructie la sfantul lacas.
 
In traditia populara, Izvorului Tamaduirii este pentru sapatorii de fantani cea mai spornica din an, deoarece apele sunt zbuciumate si zgomotoase, fiind mai usor de gasit.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.