Banii care vor fi alocati din Fondul de rezerva bugetara, prin intermediul MAI, pentru stampile si buletine de vot la alegerile locale, vor fi recuperate de Executiv in cel mult doua luni de la finalizarea alegerilor.
Daca Guvernul nu va scoate banii de la primarii in 60 de zile, de suferit vor avea… primariile imprumutate. Astfel, in aceasta situatie, Executivul va sista alimentarea bugetelor pentru acele autoritati care nu vor respecta obligatia de restituire a banilor. „Necesitatea asigurarii intr-un termen cat mai scurt a fondurilor pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale din 2012, astfel incat sa se respecte calendarul actiunilor din cuprinsul perioadei electorale si sa se evite o eventuala blocare a alegerilor in unele localitati, din cauza lipsei fondurilor, determina stabilirea unui mecanism de recuperare din bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, ale judetelor sau al municipiului Bucuresti a sumelor alocate Ministerului Administratiei si Internelor, pentru prefecturi, din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului, pentru desfasurarea procesului electoral”, se arata in nota de fundamentare a ordonantei, obtinuta de MEDIAFAX. Actul normativ prevede astfel ca sumele necesare acoperirii cheltuielilor efectuate de prefecturi pentru confectionarea stampilelor birourilor electorale de circumscriptie si a stampilelor de control ale sectiilor de votare, precum si pentru imprimarea buletinelor de vot, transportul, ambalarea si distribuirea materialelor, documentelor si a tipizatelor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Administratiei si Internelor, pentru prefecturi.
Pentru reintregirea fondurilor utilizate in procesul electoral, autoritatile administratiei publice locale vor fi obligate sa achite Ministerului Administratiei si Internelor, prin prefecturi, din bugetele proprii, in termen de 60 zile de la publicarea rezultatelor alegerilor in Monitorul Oficial, sumele utilizate pentru acoperirea acestor cheltuieli.
„In cazul in care unitatile administrativ-teritoriale, respectiv subdiviziunile administrativ-teritoriale, nu respecta termenul prevazut, institutiile prefectului vor comunica directiilor generale ale finantelor publice judetene, respectiv Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, lista acestora si sumele aferente nerestituite, in scopul sistarii alimentarii bugetelor locale respective cu cote defalcate din impozitul pe venit si cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. Pana la lichidarea obligatiilor de plata catre prefecturi, cotele defalcate din impozitul pe venit si sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, care au fost sistate, vor fi alocate bugetelor locale numai pentru achitarea acestor obligatii”, se arata in documentul aprobat de Guvern.
Unitatile administrativ-teritoriale vor fi obligate sa includa in bugetele proprii pe acest an prevederi pentru achitarea acestor cheltuieli.