Se da STARTUL Campaniei de depunere a cererilor unice de plata pentru anul 2017! Recomandari de la APIA pentru FERMIERI

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, maine, 1 martie, demareaza Campania de primire a Cererilor unice de plata pentru anul 2017.

Astfel, cererile unice de plata se vor depune pana la data de 15 mai a.c. la Centrul judetean/locale al/ale APIA.

Recomandam fermierilor ca inainte de a veni la Centrele APIA sa se prezinte la Primarie pentru a verifica in Registrul Agricol situatia terenului pe care il utilizeaza, iar daca au in exploatatie si animale sa verifice situatia acestora in registrul National al Exploatatiilor (RNE) cu ajutorul medicului veterinar concesionar, asociatiei sau propriilor evidente, daca este utilizator SNIIA.

Facem precizarea ca si in acest an completarea declaratiei de suprafata se realizeaza electronic folosind aplicatia IPA Online care poate fi accesata din butonul dedicat situat pe pagina de inceput a site-ului APIA,insa finalizarea si inchiderea Cererii unice de plata in IPA Online se face numai in Centrele APIA, in prezenta functionarului responsabil cu primirea cererii, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic.

Acelasi principiu se aplica si pentru fermierii, crescatori de animale, care vor completa Cererea unica de plata – declaratie sector zootehnic,impreuna cu functionarul APIA, in aplicatia dedicata sectorului zootehnic.

Cererile unice de plata se depun la centrele judetene APIA in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mare de 50 hectare teren agricol si la centrele locale in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mica sau egala cu 50 hectare teren agricol.

Beneficiarii platilor directe si ai masurilor de mediu si clima sunt fermierii activi persoane fizice si/sau persoane juridice care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori legali ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori legali de animale, potrivit legislatiei in vigoare.

Pentru pajistile comunale concesionate/inchiriate in conditiile legii de catre asociatiile crescatorilor de animale, beneficiarii platilor pot fi:

a) membrii asociatiei care asigura incarcatura cu animale pentru suprafata de pajiste concesionata/inchiriata. Calculul suprafetelor aferente fiecarui membru se efectueaza proportional cu numarul de UVM ale fiecarui membru in parte cu care asigura cel putin incarcatura minima de animale de 0,3 UVM/ha prin pasunat, la data depunerii Cererii unice de plata, pentru suprafata concesionata/inchiriata de catre asociatie;
b)asociatia crescatorilor de animale care efectueaza activitatea agricola pe suprafata concesionata/inchiriata, asigurand cel putin incarcatura minima de animale de 0,3 UVM/ha, prin pasunat cu animalele inscrise in exploatatia asociatiei inregistrata in Registrul national al exploatatiilor pe perioada pasunatului.
Arendatorul, concedentul, locatorulsi/sau comodantul nu beneficiaza de plati pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) inchiriat(e) si/sau imprumutate spre folosinta.

Precizam ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectaresi/sau, dupa caz, sa detina un numar minim de animale. Pentru legumele cultivate in sere si solarii, suprafata minima a exploatatiei trebuie sa fie de de 0,3 ha, iar suprafata minima a parcelelor de 0,03 ha, confom art. 8 alin. (1) lit. c) din OUG nr. 3/2015 cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru masurile de mediu si clima din PNDR 2014 – 2020 aplicabile pe terenurile agricole (Masura 10, Masura 11 si Masura13) sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare.

La depunerea cererii unice de plata fermierul trebuie sa prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legala a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care contin zone de interes ecologic, precum si a animalelor. Facem precizarea ca aceste documente trebuie sa fieincheiate inaintea depunerii cererii unice de plata si trebuie sa fie valabile cel putin pana la data de 1 decembrie a anului de cerere.

Potrivit prevederilor legislatiei europene si nationale, orice fermier care solicit plati in cadrul schemelor de plata/masurile de sprijin/ajutor aferente Campaniei 2017,cu exceptia Ajutoarelor Nationale Tranzitorii sector vegetal si zootehnic,trebuie sa respecte normele de ecoconditionalitate, care cuprind Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) si Cerintele Legale in Materie de Gestionare (SMR), pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor.

Pentru masurile compensatorii de dezvoltare rurala se aplica cu prioritate cerintele specifice acestor masuri, iar elementele privind ecoconditionalitatea trebuie corelate cu angajamentele asumate in cadrul acestor masuri.

Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererii, rugam pe toti fermierii botosaneni sa se prezinte la data si ora la care sunt programati conform INVITATIEI primite.

Fermierii vor depune o singura cerere, chiar daca detin suprafete de teren/animale in diferite localitati sau judete.

Materialele de informare referitoare la Campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2017sunt disponibile pe pagina de inceput a site-ul APIA:www.apia.ro.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.