Deputatul Mihail Boldea a ajuns, in Bucuresti, la bordul unui avion. El a fost adus cu escorta din Amsterdam. Avionul in care se afla deputatul a aterizat pe Aeroportul Otopeni la ora 12.55. Apoi Boldea a fost preluat de o duba a politiei si dus la ICCJ, in vederea confirmarii mandatului de arestare preventiva.
La aceasta ora, magistratii Inaltei Curte de Casatie si Justitie il audiaza pe deputatul Mihail Boldea.
Aeronava KLM de la Amsterdam, la bordul careia se afla deputatul Mihail Boldea, a aterizat, marti, la ora 12.55, pe Aeroportul Henri Coanda din Otopeni.
Boldea a fost urcat intr-o masina de Politie si dus la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a fi identificat si a i se face formalitatile de incarcerare.
Duminica, Mihail Boldea s-a prezentat la Consulatul Romaniei din Kenya, unde a solicitat asistenta, avand in vedere ca stia faptul ca fusese emis un mandat international de arestare pe numele sau. Astfel, Boldea a plecat din Nairobi luni, la ora 22.30, aterizand la Amsterdam marti, la ora 5.40. Dupa o escala de trei ore si jumatate, el s-a imbarcat la ora 9.15, la bordul unei aeronave KLM Royal Dutch si a ajuns in Romania la 12.55.
Deputatul Mihail Boldea a declarat, luni seara, ca vrea sa vina in Romania pentru a se putea apara in fata „abuzurilor” la care este supus, el lansand acuzatii la adresa procurorilor DIICOT Galati, care instrumenteaza cazul sau si care „incalca legea”.
„Urmare a demersurilor autoritatilor judiciare nationale, precum si a altor institutii cu responsabilitati si cu sprijinul autoritatilor din mai multe state, s-a procedat la punerea in executare a mandatului de arestare preventiva, emis la data de 22 martie 2012, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe numele inculpatului Boldea Mihail”, se arata in comunicatul emis DIICOT.
In dosarul fraudei de 1 milion de euro in care este cercetat si Boldea au fost arestate alte sase persoane, iar alte doua sunt cercetate in libertate.
In 16 martie, judecatorii au emis mandate de arestare preventiva pe numele a sase persoane, respectiv Elena Petrea, secretara cabinetului de avocatura al lui Mihail Boldea, Alexandru Bogdan Boza, fost membru PDL, Tudorel Vranceanu, Sava Lucian Mirica, Carmen Mirica si Stefan Lazar. De asemenea, fostul subprefect de Galati Aura Luchiniuc si avocata Mihaela Bolboceanu au primit interdictia de a parasi localitatea.
Potrivit procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), sunt date si indicii rezonabile in legatura cu participatia penala a deputatului Mihail Boldea, in perioada 2006-2011, in obtinerea unor importante foloase materiale, injuste, prin inducerea in eroare a unor persoane, cu ocazia incheierii unor contracte de vanzare-cumparare ale unor imobile, ascunzand situatia juridica reala a acestora ori existentei unor conventii comerciale in ceea ce priveste bunurile.
Pentru obtinerea foloaselor materiale injuste, in perioada 2006-2008, deputatul Boldea ar fi constituit un grup infractional organizat impreuna cu Mihaela Cristina Bolboceanu – avocat in cadrul Baroului Galati, Aurica Maria Luchiniuc – membru in cadrul Curtii de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie Galati si fost subprefect al judetului Galati, Elena Petrea – secretar in cadrul Cabinetului Individual de Avocatura „Boldea Mihail” si Tanase Petrica.
Potrivit DIICOT, in acest caz Mihail Boldea este cercetat pentru ca ar fi determinat alte persoane sa falsifice o serie de documente oficiale, respectiv patru hotarari, patru expertize judiciare, adrese ca fiind emise de Primaria municipiului Galati, de la Arhivele Nationale – Directia Judeteana Galati sau de la Trezoreria municipiului Galati. Ulterior, aceste documente au fost folosite in fata instantelor de judecata ori a altor institutii si autoritati in vederea obtinerii, in mod fraudulos, a dreptului de proprietate asupra unui numar de noua imobile din municipiul Galati.
Astfel, ar fi fost atestate fapte sau imprejurari necorespunzatoare cu adevarul, respectiv s-au pronuntat hotarari judecatoresti ori s-au efectuat mentiuni in registrele Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Galati.
Totodata, procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala impotriva lui George Stefan Boldea, fratele mai mic al deputatului Mihail Boldea, si a tatalui acestuia, Gheorghe Boldea, pentru spalare de bani.
Anchetatorii spun ca Mihail Boldea, in urma cu o luna, si-a vandut casa in care locuia tatalui sau. Totodata deputatul si-a donat trei apartamente fratelui sau, Stefan Boldea.
In 2011, deputatul Mihail Boldea i-a donat lui George Stefan Boldea trei apartamente si i-a acordat imprumuturi in valoare de 270.000 de euro.
Joi, 22 martie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis un mandat de arestare preventiva, in lipsa, pe numele deputatului Mihail Boldea, care a plecat din Romania sambata, 17 martie, prin vama Giurgiu.
Deputatul Mihail Boldea este cercetat de procurorii DIICOT Galati pentru inselaciune si constituire a unui grup infractional care ar fi produs un prejudiciu de peste un milion de euro.