Leul a intrat in luna Patimilor

Cresterea salariului minim, promisiunile facute de ministrul Muncii privind majorarile salariale si alte bonusuri pentru cei peste 1,1 milioane de bugetari, in conditiile in care incasarile Trezoreriei au inceput sa scada, semnalizand astfel depasirea deficitului asumat de 3%, au reprezentat tot atatea motive pentru piata sa inceapa sa “scape” de lei.

La aceasta se adauga factorii externi care au capacitatea de a afecta leul. La jumatatea acestei saptamani, Rezerva Federala americana ar urma sa majoreze dobanda sa cheie, de la 0,50 – 0,75% la 0,75 – 1%, ceea ce face dolarul mult mai atractiv pentru plasamente. In Europa urmeaza alegeri parlamentare in Olanda urmate de cele prezidentiale din Franta, care pot fi castigate de candidatii euro-sceptici, populisti, ce ar putea conduce la noi sciziuni din Uniunea Europeana.

Perioada a debutat cu o medie de 4,5323 si a urcat la jumatatea ei la 4,5512 lei, maxim al ultimilor aproape patru ani. La finalul intervalului, cursul a fost stabilit la 4,5505 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,545 si 4,553 lei, cu inchiderea la 4,545 – 4,548 lei.

Se pare ca BNR nu considera drept ingrijoratoare evolutia actuala a leului. De altfel, guvernatorul Mugur Isarescu atragea recent atenţia ca „in urmatoarea perioada nu prea este spaţiu de aprecierea leului, aceasta ca sa nu spun ca nu este deloc“.

La randul ei, Ágnes Nagy, membru in consiliul de administraţie al BNR, a afirmat ca Romania se confrunta, la nivel microeconomic, cu tensiuni generate de indisciplina fiscala şi de lipsa unor masuri fiscale echilibrate, in ciuda unei stabilitaţi la nivel macroeconomic, iar Guvernul nu a luat suficiente masuri anti-ciclice pentru a intari economia in eventualitatea unei noi crize economice.

Este posibil ca BNR sa permita euro sa urce spre 4,6 lei sau chiar sa treaca de acest prag psihologic, pentru a regla diferenţialul dintre salariile marite si productivitatea munci, dar si pentru a impulsiona exporturile romanesti si incetini ritmul de crestere a importurilor.

Cursul dolarului american a crescut de la 4,2804 la 4,3105 lei, maxim al ultimelor doua luni, pentru a incheia perioada la 4,2885 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,249 si 4,303 lei.

Moneda elvetiana s-a tranzactionat pe pietele internationale intre 1,069 si 1,08 franci/euro iar cursul a fluctuat intre 4,2296 si 4,2541 lei. Media de la sfarsitul perioadei a fost stabilit la 4,2391 lei.

Chiar daca economia SUA a creat in februarie 235.000 de locuri noi de munca iar rata şomajului a coborat la 4,7% in aceeasi luna, perechea euro/dolar a crescut la finalul perioadei la 1,0699, fata de un minim de 1,0525 dolari.

Aceasta evolutie a fost influentata de discursul optimist al presedintelui BCE, Mario Draghi, privind efectele pozitive ale programului european de stimulare a economiei, prin injectii lunare de lichiditate si alte masuri monetare.

La jumatatea saptamanii se asteapta ca Fed sa majoreze dobanda insa analistii se intreaba daca aceasta masura va mai fi urmata de altele doua in cursul acestui an.

Analiza cuprinde perioada 6 – 10 martie

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.