Sunt tot mai multe opiniile ca Legea unitara a salarizarii in sistemul bugetar va fi o mare dezamagire pentru cei care acum o asteapta cu sperante mari.
Reprezentanti ai sindicatelor isi exprima ingrijorarea ca „Legea salarizarii este din punct de vedere tehnic secret de serviciu. Se discuta pe niste tabele, dar nimeni nu are un draft”.
Dintr-un interviu acordat pentru ziare.com, am remarcat opinia liderului confederatiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Acesta declara ca multumirea cu care unii lideri de sindicat au iesit de la discutiile cu ministrul muncii, cand li s-au prezentat doar promisiuni, arata ca acestia „nu realizeaza dimensiunea legii ca atare”.
„Ceea ce s-a prezentat la discutii – si s-a si luat inapoi, ca era de rasul curcilor – a fost o grila cu salariile de baza fara sporuri, fara text. Este greu de facut o imagine clara cat timp nu ai desfasuratorul pe ansamblu”, declara in interviu Bogdan Hossu.
Liderul de sindicata a mai spus: „analiza de luni in comitetul confederal a aratat ca exista o stare de incertitudine si nemultumire chiar la cei care au fost la discutii pana acum, inclusiv pentru ca suntem sub presiune”.
Asadar, reprezentantii sindicali ai bugetarilor din diferite sectoare incep sa-si exprime mari ingrijorari legate de o lege de mare importanta, dar care este construita parca pe furis, pentru a nu sti cei dintr-un sector bugetar ce li se promite altora, din alt sector public. Este normal sa se procedeze asa?
„Angajamentul politic este ca pe 31 martie proiectul sa fie inaintat Parlamentului. Deci e o presiune de timp si o lipsa totala de transparenta in constructia legislativa”, a mai declarat Bogdan Hossu.
Pana pe 14 martie, liderii sindicali nu au primit nimic concret, niciun document, proiect care ar trebui adoptat de Guvern peste doua saptamani. Si asta in conditiile in care, pana pe pe 31 martieproiectul ar trebui sa stea si 10 zile pe site-ul ministerului pentru dezbatere publica, sa fie trecut prin Comisia de Dialog Social, trecut prin CES, avizat in Guvern ca initiativa legislativa.
In aceste conditii, e explicabila tensiunea si semnele de intrebare care izbucnesc din sectorul bugetar. De ce nu se construieste legea la vedere? Oare nu va fi iar o mare pacaleala?