Botosani: „Vreau sa fiu pompier voluntar”

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al Judetului Botosani deruleaza, in acest an, campania nationala „Vreau sa fiu voluntar”.

Initiata de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, actiunea se adreseaza, atat administratiei publice locale, cat si persoanelor cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani, care doresc sa devina pompieri voluntari. Scopul campaniei este de informare si sensibilizare a cetatenilor cu privire la rolul si importanta voluntariatului in situatii de urgenta.
Pe parcursul anului 2012 se va derula primul proiect al campaniei, respectiv „Rolul si importanta voluntariatului”, ce are urmatoarele obiective: cunoasterea si respectarea de catre autoritatile publice locale a reglementarilor privind voluntariatul in situatii de urgenta, cresterea interesului autoritatilor publice locale pentru constituirea, dimensionarea si dotarea reala si corecta a structurilor serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta, precum si cresterea numarului de solicitari din partea cetatenilor pentru intrarea intr-un serviciu voluntar pentru situatii de urgenta.
Locuitorii comunei Todireni au aflat, la sfarsitul saptamanii trecute, care este rolul si importanta voluntariatului, dar si cum pot sa devina pompieri voluntari. Timp de doua zile, ei au participat la mai multe activitati de promovare a voluntariatului, derulate de I.S.U. Botosani in colaborare cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta al comunei Todireni.
Astfel, a fost organizata “Ziua Portilor Deschise” la SVSU Todireni, unde cetatenii au vizionat tehnica de interventie din dotarea acestui serviciu. Totodata, ei au asistat la un exercitiu demonstrativ privind modul de interventie in caz de incendiu. La punctul de informare preventiva, amenajat in sediul Primariei Todireni,  locuitorii au aflat care sunt riscurile potential generatoare de dezastre naturale la nivelul comunei, dar si masurile de prevenire a unor situatii de urgenta, atat acasa cat si la locul de munca. Activitatile s-au incheiat cu un seminar, intitulat „Rolul si importanta voluntariatului in situatii de urgenta”, sustinut de specialistii Inspectiei de Prevenire.
Serviciile voluntare pentru situatii de urgenta din judet au participat, in 2011, la stingerea a mai bine de jumatate din incendiile si arderile necontrolate produse pe teritoriul judetului Botosani.
Potrivit datelor statistice, in perioada de referinta, pompierii voluntari au intervenit, alaturi de fortele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al Judetului Botosani, pentru stingerea a 279 din cele 448 incendii produse pe teritoriul judetului. 24 dintre incendii si 11 arderi necontrolate au fost stinse de membrii serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta pana la sosirea fortelor profesioniste.
Cele mai multe interventii le-au avut serviciile voluntare pentru situatii de urgenta din Flamanzi si Darabani, care au actionat pentru stingerea incendiilor produse pe teritoriul comunelor adiacente, acestea avand in dotare cate doua autospeciale.
Pompierii voluntari au participat si la inlaturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase care s-au abatut asupra judetului in prima jumatate a anului 2011. Interventiile lor au constat in indepartarea unor copaci sau elemente de constructie, care puneau in pericol viata trecatorilor ori pentru asanarea unor fantani.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al Judetului Botosani apreciaza preocuparea continua a administratiilor locale pentru mentinerea in stare de functionare a serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta, cu atat mai mult cu cat acestea constituie un sprijin real pentru cetateni, si nu numai, aflati in situatii de urgenta.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.