Ce trebuie sa stim despre alergii?

Voi intrebati, medicul Tatiana Balauca va raspunde

Oana Vasile: De fiecare data, cand vine primavara, stranut foarte des, nasul mi se infunda iar ochii imi sunt rosii. Am inteles ca am alergie. Ce ar trebui ca nu mai astfel de simptome in fiecare primavara?

Dr. Tatiana Balauca: Alergia reprezinta reactia la substante ce declanseaza un raspuns exagerat al sistemului imunitar al organismului uman. Astmul, rinita alergica, anumite forme de urticarie si eczema, alergiile alimentare reprezinta forme de alergie care se pot complica uneori cu reactii anafilactice care pot fi fatale, daca nu se intervine la timp.
Daca unele tipuri de alergii se pot atenua odata cu trecerea timpului, cele alimentare au tendinta de a persista, iar alergiile cauzate de veninul insectelor se pot chiar agrava si este important  sa incercam sa le prevenim.

Cum recunoastem alergiile?
Respiratia suieratoare si tusea semnaleaza astmul
Eruptiile cutanate (punctele rosii sau albe pe piele insotite de mancarime) apar in eczeme, urticarii si alergii la alimente sau venin al insectelor.
Un nas cu probleme ne poate duce cu gandul la o rinita alergica.
Umflarea ochilor, a limbii sau a fetei in cazul unor alergii importante sau ca urmare a unor piscaturi de insecte semnalizeaza prezenta de urgenta la un medic.
Reactia anafilactica este cea mai grava forma de alergie si se manifesta printr-o strangere a gatului, dificultati de respiratie, puls rapid, paloare, dureri de cap, varsaturi sau diaree si interventia de urgenta este absolut necesara in astfel de cazuri.

Alimentele care cauzeaza cel mai frecvent alergii
Laptele de vaca, considerat primul alergen al copilului, in special daca laptele este consumat crud, si alte produse pe baza de lapte: branzeturi, unt, inghetata. Odata cu varsta, laptele devine mai bine tolerat.
Alte alimente alergene pentru copii: oua, lapte, nuci, pestele, soia, ciocolata.
Alimentele alergene pentru adulti: cereale, peste, crustacee, carnea (in special de porc), legume si fructe (rosii, zmeura, fragi, capsuni, ananas, nuci), bauturi alcoolice si nealcoolice, cafeaua.

Ce creste riscul alergiilor?
Predispozitia genetica: putem suspiciona un parinte, frate sau sora care sufera de alergii.
Mama care fumeaza in cursul sarcinii sau expunerea la fum in copilarie.
Poluarea aerului.

Cum prevenim alergiile
Luarea de probiotice in timpul sarcinii.
Alaptarea bebelusului cel putin 6 luni.
Prezenta animalelor domestice nu pare a contribui la aparitia alergiilor la copii. Dimpotriva, in cazul copiilor care intra in contact cu animale (in special pisici sau caini) in primul an de viata, riscul ar fi mai mic.

Tratament
Prima etapa a tratamentului impotriva alergiilor consta in gasirea alergenului si evitarea lui. Medicamentele (cele mai des intalnite fiind Aerius, Claritin sau Singulair) vizeaza simptomele si ameliorarea calitatii vietii. Acest tratament se acorda doar cu prescriptie medicala. Consultati medicul si farmacistul dumneavoastra in vederea prescrierii si administrarii tratamentului! Exista si un tratament de desensibilizare care consta in administrarea de doze din ce in ce mai mari de alergen pe o perioada de 3-5 ani pentru a obisnui organismul cu prezenta alergenului si diminuarea reactiei.

Nota redactiei: Daca aveti intrebari pe teme de sanatate, va rugam sa ne scrieti pe email reporterul@gmail.com iar doamna dr. Balauca Tatiana Mihaela, medic specialist medicina de familie, va va raspunde in timp util. Raspunsurile le veti gasi in saptamanalul reporterul si pe site-ul publicatiei la adresa www.reporterul.ro.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.