ALEXA VISARION la Botoșani! (FOTO)

Casa Tineretului din Botoșani a găzduit evenimentul „Alexa Visarion – 70”, în care cei prezenți în sală au putut viziona un documentar despre cunoscutul regizor dar și să-l asculte vorbind despre dragostea față de teatru.

Zeci de oameni, iubitori de teatru și film, au venit la evenimentul organizat de Teatrul „Mihai Eminescu”: „Alexa Visarion – 70”. Scriitori, actori, profesori îndrăgostiți de teatru, copii curioși să descopere tainele teatrului și filmului au vnit la întânirea cu Alexa Visarion.

Publicul din sala de spectacole a Casei Tineretului din municipiulu Botoșani a beneficiat și de scurte secvențe din filmul „Alexa Visarion – Magia teatrului și filmului”, o producție TVR. Dar au avut ocazia să asculte o prezentare de carte care a oferit audienței nu doar perspective critice, ci mai ales a dezvăluit natura profund umană, complexitatea artistică și, nu în ultimul rând, meticulozitatea și concretețea cu care un regizor a reușit să portretizeze excepțional chipurile confraților săi. Prezentarea volumului „Împotriva uitării”, scrisă de Alexa Visarion, a fost realizată de către criticul ieșean Călin Ciobotari.

„Alexa Visarion este de părere că există un timp valabil, care scapă perisabilului. Un timp care rămâne același, valid, numai în momentul în care este generat de artă. Arta noastră generează timp. E o afirmație de natură filosofică. Este un excelent portretist. Mi se par foarte utile aceste rememorări. De regulă mă tem de festivismul care poate deveni patetic. Dar Alexa Visarion știe să vehiculeze, dincolo de o restricție afectivă, să vehiculeze informația. Afli lucruri noi despre Marinuș Moraru, despre George Constantin, despre Victor Rebengiuc. Brusc, personajele acestea îți apar în lumini pe care nu le știai, îți modifică unghiurile, îți modifică percepțiile”, a spus Călin Ciobotari, în prezentarea sa.

Următorul moment de suflet a fost acela în care Alexa Visarion a primit titlul de Director de Onoare al Teatrului Mihai Eminescu. Maestru de ceremonii a fost Traian Apetrei, directorul instituției de cultură.

La rândul său, regizorul născut la Bălușeni, și care tocmai a sărbătorit 70 de ani de viață, a vorbit despre dragostea pentru teatru.

„Acest director de onoare înseamnă în primul rând dragoste față de teatru, înseamnă puterea de a crede în continuare în teatru, folosind întrebările, dar folosind și un anumit tip de investigație. Acest director de onoare înseamnă dragoste pentru ce se întâmplă în momentul de față în Teatrul Mihai Eminescu, vorbesc ca repertoriu, ca trupă, ca direcție privind șansa teatrului de a fi viu. Și mai înseamnă că acest director de onoare mă aduce alături de prietenii mei, de foștii mei colegi, de foștii mei profesori și îmi dă putere să cred că nu a fost degeaba”, a explicat Alexa Visarion.

Evenimentul s-a încheiat cu vizionarea filmului „Înghițitorul de săbii”, regizat de Alexa Visarion.

După Botșani, evenimentul a continuat, timp de două zile, în localitatea de naștere a regizorului, Bălușeni. La Căminul Cultural „Alexa Visarion” din localitatea actorii Teatrului „Mihai Eminescu” au jucat piesa „Conu’ Leonida față cu reacțiunea”, de I.L. Caragiale, vernisajul expoziției „Constantin Draxin – un artist”, prezentată de scriitorul Gelu Dorian, iar în cea de-a doua zi, renumitul regizor a avut ocazia de a sta de vorbă cu cei prezenți în sală pe marginea cărții „Împotriva uitării”.

La finalul evenimentului s-a acordat Diploma de excelență familiilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie, prima Nuntă de Aur sărbătorită fiind cea a familiei Veronica și Visarion Alexa. Concertul susținut de Fanfara Cordăreni a încheiat evenimentul „Alexa Visarion – 70”.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.