EUROPARLAMENTAR: „Nu se vrea cadastru pentru că unii încasează subvenții pe terenuri care nu există!”

Eurodeputatul a adăugat că subvențiile fermierilor vor scădea drastic după 2020.

Daniel Buda a avertizat că trebuie rezolvată urgent cadastrarea terenurilor agricole, altfel fermierii români riscă să rămână fără subvenții. Europarlamentarul susține că nu s-ar dori cadastrarea terenurilor pentru că, în momentul acesta, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) unii ar cere subvenții și pentru terenuri care nu există.

„Nu se face asta (cadastrarea terenurilor agricole n.r.) fiindcă sunt foarte multe terenuri care sunt puse la subvenție, dar ele nu există. Subvențiile din agricultură s-au transformat în ajutoare sociale încasate de unii care stau la bloc și nu au legătură cu agricultura. De asta este nevoie să fie definit bine fermierul activ, iar subvențiile să fie direcționate doar spre adevărații fermieri”, a spus Daniel Buda.

Eurodeputatul a adăugat că subvențiile fermierilor vor scădea drastic după 2020. România trebuie să atragă cât mai multe fonduri europene până la finalul acestui exercițiu financiar. Dealtfel, nu este prima oară când acesta atrage atenția asupra scăderii bugetului pentru subvenționarea agricultorilor.

„Veștile sunt proaste pentru fermierii români. Agricultura va beneficia de un buget mai mic. Plățile directe vor exista și după 2020. Sigur că este foarte important cuantumul lor. Pentru noi este o preocupare majoră pentru a se elimina criteriul istoric, și cred că vom reuși acest lucru, astfel încât să încercăm, nu neapărat egalizarea subvențiilor – că nu trăim într-o bulă în care să spunem că noi putem, noi facem și noi dregem – ci să uniformizăm cât se poate aceste subvenții între fermierii din vest și cei din est. Este nevoie de aceleași subvenții prin care să fie sprijinit sectorul agricol. Noi, românii, primim 150-160 euro subvenție în agricultură (europarlamentarul se referă la subvenția pe suprafață n.r.), pe când polonezul sau francezul primește în jur de 450 de euro. Nu are cum fi fermierul român competitiv. În același timp, să mobilăm fermele cu mașini și utilaje care să ne permită să fim performanți pe piață. Noi culegem fructele cu mâna, iar în Europa se culeg fructele cu mașini care le sortează. După 2020, din păcate, anvelopa financiară nu va fi cea de astăzi fiindcă avem Brexit (ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană n.r.) care se va lăsa, cu siguranță, cu tăieri de fonduri. Agricultura și politica de coeziune vor fi primele vizate fiindcă nu au de unde să taie, plus că au apărut noi provocări în spațiul european, cum ar fi fenomenul migrației”, a spus europarlamentarul Daniel Buda pentru Timp Online.

Daniel Buda (PPE) este membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European și unul dintre cei mai activi și vizibili europarlamentari români pe rețeaua de socializare Facebook, fiind mereu receptiv la nevoile fermierilor.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.