Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate din judete vor fi desfiintate. In schimb, consilierul guvernamental Vasile Cepoi a declarat ca nu a fost depus la Guvern niciun proiect privind reorganizarea CAS si DSP judetene. Si Doru Badescu, presedintele CNAS, crede ca ideea reorganizarii caselor judetene de asigurari de sanatate este o decizie politica. Conducerea Federatiei Sanitas a anuntat ca va solicita Ministerului Sanatatii sa semneze un acord prin care sa garanteze ca reorganizarea DSP-urilor si a CJAS-urilor se va face cu consultarea sindicalistilor.
Marti, chiar a fost o zi cu trei ceasuri rele pentru angajatii din sistemul de sanatate din Romania. Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a anuntat ca directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate din judete vor fi desfiintate. El a precizat ca prin aceasta masura se vor aduce economii importante la bugetul Sanatatii, fondurile stranse urmand sa fie redirectionate catre programele nationale care nu beneficiaza in prezent de fonduri suficiente.
Dupa cum a spus ministrul Nicolaescu, reorganizarea directiilor judetene de sanatate publica se va face prin concentrarea acestora in doar opt sedii regionale. Masura ar urma sa fie luata pentru a reduce cheltuielile care vizeaza aspectele birocratice din sistemul romanesc de sanatate.
In prezent, directiile judetene de sanatate publica consuma aproximativ 10% din fondurile de administrare ale Ministerului Sanatatii, in timp ce casele judetene de asigurari de sanatate consuma aproximativ 3% din FNUASS, conform legii bugetului, a declarat Eugen Nicolaescu. El a precizat ca va incerca sa gaseasca noi resurse financiare din interiorul sistemului de sanatate reducand birocratia.
Ministrul a mai precizat ca in perioada urmatoare va lansa in dezbatere publica un proiect de lege care vizeaza desfiintarea directiilor de sanatate judetene si a caselor judetene de asigurari de sanatate.
In schimb, fostul ministru al Sanatatii Vasile Cepoi a declarat ca nu a fost deocamdata depus la Guvern sau spre dezbatere publica niciun proiect de lege care sa vizeze reorganizarea caselor de asigurari de sanatate si a directiilor de sanatate publica judetene. Consilierul guvernamental Cepoi a mai precizat ca proiectul care vizeaza aceste masuri este deocamdata la Ministerul Sanatatii si ca este asteptata o propunere concreta catre Guvern.
Intrebat daca sistemul de sanatate romanesc poate functiona fara cele doua institutii, Cepoi a declarat ca pot exista alte institutii care sa preia atributiile celor desfiintate. Fostul ministru a declarat insa ca trebuie realizat un studiu de impact pentru a se vedea daca in urma masurii se vor face economii in sistemul de sanatate.
In opinia presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) Doru Badescu, ideea reorganizarii caselor judetene de asigurari de sanatate si a directiilor de sanatate publica din judete pe care ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a facut-o reprezinta o decizie politica, fara niciun studiu de impact.
Presedintele CNAS a precizat ca o astfel de reorganizare trebuia discutata dupa o analiza administrativ-financiara, putand duce la nemultumiri si chiar la convulsii sociale in randul asiguratilor. De asemenea, momentul actual nu este unul prielnic pentru o astfel de decizie deoarece se apropie perioada de incheiere a contractelor, iar activitatea CJAS-urilor va fi centrata pe acest subiect.
Reprezentantii Federatiei Sanitas spun ca Ministerul Sanatatii ar trebui sa redistribuie in sistemul de sanatate sumele economisite in urma reorganizarii Caselor judetene de asigurari de sanatate si a Directiilor de Sanatate Publica judetene. Conducerea Federatiei a anuntat ca va solicita Ministerului Sanatatii sa semneze un acord prin care sa garanteze ca reorganizarea DSP-urilor si a CJAS-urilor se va face cu consultarea Sanitas si ca economiile obtinute astfel vor fi redistribuite in sistem.
Marius Sepi, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, a declarat ca a luat la cunostinta cu ingrijorare de intentia Ministerului Sanatatii de a reorganiza directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate din judete.
Florin Turcanu, presedintele Consiliului Judetean, care avea ceva informatii legate de acest subiect inca in urma cu cateva saptamani, a precizat ca, intr-adevar, in subordinea CJ va fi infiintat un serviciu care va prelua atributiile angajatilor din DSP, dar ca numarul persoanelor care vor fi angajate va fi mult mai mic in comparatie cu personalul existent acum. „Se va organiza concurs de angajare si vor fi alesi cei mai buni specialisti, dar nu multi”, anunta presedintele CJ.
Iniatial, acest anunt al ministrului Eugen Nicoalescu a fost privit cu neincredere de catre reprezentanti ai sistemului sanitar botosanean, ai medicilor si celorlalte cadre medicale. „Este posibil ca domnul ministru, sub presiunea conferintei de presa, sa se fi exprimat putin altfel decat ar fi dorit. Probabil s-a referit la reorganizarea celor doua institutii, nicidecum la desfiintarea lor. Stim ca se incearca o reasezare a acestor structuri, in scopul unei eficientizari a activitatii. Stim ca se pregateste terenul pentru reorganizarea teritoriala, si atunci este firesc sa ne asteptam si la o reorganizare a institutiilor, la trecerea acestor structuri, a unor compartimente, servicii, in subordinea autoritatilor locale, unde au trecut si spitalele”, a declarat Doru Culiceanu, presedintele Colegiului Medicilor Botosani.
Si reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Botosani erau, la randul lor, convinsi ca anuntul ministrului nu este in totalitate exact. De altfel, Costel Lupascu, presedintele CJAS Botosani, afirma recent ca are cunostinta ca se lucreaza la diverse variante de reorganizare a sistemului asigurarilor de sanatate si ca, probabil, atunci cand se va stabili varianta finala va iesi premierul cu o declaratie publica, acesta fiind cel mai in masura sa vina cu o astfel de informatie.