BOTOSANI: Contracte pregatite de Directia Silvica pentru macesele care iau calea strainatatii

Anual, tone de fructe de padure iau drumul strainatatii, fiind vandute de Directia Silvica unor firme comisionare care le comercializeaza peste hotare, unde au mare cautare. Institutia mai scoate bani frumosi si din comercializarea plantelor medicinale si, nu in ultimul rand, din vanzarea puietilor.

Nici in acest an conducerea Directiei Silvice nu si-a schimbat planurile in privinta comercializarii acestor bogatii ale padurii.

„Anul acesta ne-am propus sa vindem 60 de tone de macese. Noi dadeam si in jur de 80-100 de tone de macese pe an, dar anul trecut nu a fost unul prea bun. A fost seceta si a fost afectata productia. Am reusit in 2012 sa dam pentru export 42 de tone de macese, in stare congelata, si 65 de plante medicinale. Anul acesta ne-am propus sa mergem cu un contracte mai mici, dar daca va fi un an prielnic productiei, vom putea contracta peste cantitatea propusa, de 60 de tone de macese”, a declarat directorul Directiei Silvice Botosani, inginerul Sorin Corduneanu.

Reprezentantii acestei institutii spun ca au vandut in ultimul an cu 610 euro tona de macese, iar pe plante medicinale au obtinut in jur de 2.000-2.200 de lei la tona.
Veniturile Directiei Silvice se bazeaza  si pe contractele de vanzare a puietilor. „Avem un contract de vreo 270 de mii de puieti forestieri pe care ii dam la Vaslui. Mai avem 300.000 puieti disponibili, din care 250.000 de salcami, pentru populatie, pentru cine mai este interesat”, a mai mentionat directorul Corduneanu.

La salcami, spune reprezentantul directiei, este cerere destul de mare din randul populatiei de la sate. Chiar daca initial cererea este pentru cantitati mici, insumand solicitarile se aduna in final o cantitate apreciabila. Cerea de salcami este explicata de reprezentantii Directiei Silvice prin faptul ca acest copac este plantat de regula pe terenuri improprii pentru orice fel de agricultura. Acest gen de teren este stabilizat de tarani plantand salcami, care mai au avantajul ca se dezvolta destul de repede.

„Salcamul ajunge la maturitate la 20-25 de ani. Este un ciclu scurt, foarte scurt. Produce un lemn destul de apreciat si pentru foc si pentru diverse constructii prin gospodaria omului. Dupa 4-5 ani de crestere, unii gospodari il taie”, mentioneaza directorul Directiei Silvice.

Salcamul mai are cautare si ca baza mielifera, acesta inflorind la 3-4 ani de la plantare.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.