Noile prevederi au fost adoptate anul trecut de Parlament și promulgate de șeful statului, dar au avut termen de intrare în vigoare 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, pentru ca autoritățile să informeze cetățenii cu privire la aceste schimbări.
De azi, 26 ianuarie 2020, a intrat în vigoare legea care prevede amenzi destul de mari pentru organizarea de petreceri și tulburarea liniștii în apropierea locuințelor. Dacă se repetă actele de deranjare a liniștii locatarilor, prin zgomote, larmă, muzică sau petreceri, aceasta va fi sancționată inclusiv cu muncă în folosul comunității.
Noua lege aduce modificări și organizării și funcționării Poliției Române, refuzul unui cetățean de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției urmând să atragă o amendă mult mai mare, scrie profit.ro.
Tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă:
- Amenda este menținută, ca și acum, între 200-1.000 lei, dar repetarea faptei, în interval de 24 de ore, va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 500-1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității.
Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 și 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora:
- Amenda este menținută, ca și acum, între 500-1.500 lei, dar repetarea faptei, în interval de 24 de ore, va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 2.000-3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității.
Organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban:
- Amenda crește la 2.000-3.000 lei (față de 500-1.500 lei, până acum), iar repetarea faptei, în interval de 24 de ore, va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 3.000-6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității.
Proiectul de lege elimină însă sancționarea contravențională a persoanei care nu prezintă un act de identitate la solicitarea polițistului. În schimb, este majorată amenda, de la 100-500 lei la 500-1.500 lei, pentru „refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu”.
Pentru săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora amenda crește de la 200-1.000 lei la 500-1.500 lei.