Deputatul PSD, Tamara Ciofu a depus marti, 14 mai a.c. la Camera Deputatilor o interpelare prin care cere Ministerului Afacerilor Interne ca in noua forma de organizare administrativ teritoriala a Romaniei, pe regiuni sa ia in calcul acordarea personalitatii juridice a serviciilor teritoriale de la nivelul politiei de frontiera pentru reintroducerea atributiilor de executie a serviciului de supraveghere si control a trecerii frontierei si in vederea eficientizarii activitatilor intre compartimentele din cadrul fiecarei structuri locale.
„In prezent toate datele operative la nivelul structurilor PFR se centralizeaza prin intermediul Serviciilor Teritoriale. De asemenea, multe activitati la nivel de judet ale structurilor politiei de frontiera sunt coordonate de Serviciile Teritoriale ale Politiei de Frontiera, cu toate ca nu exista atributii de coordonare fata de Sectoarele Politiei de Frontiera. In acelasi timp, comunicarea pe verticala si orizontala este mult ingreunata, in special cu structurile de resurse umane si financiare, astfel ca sunt destul de dese erorile si intarzierile la plata unor drepturi cum ar fi indemnizatia pentru chirie si decontarea cheltuielilor pentru transport”, a aratat reprezentanta PSD in interpelarea adresata Ministerului Afacerilor Interne.
Pentru fiecare judet exista o situatie operativa diferita fata de celelalte, situatie generata de nivelul demografic al populatiei, de configuratia terenului, de situatia economica, de tipul frontierei si de alti factori. In aceste conditii este imposibil de a vorbi de o conceptie unitara a controlului frontierelor pentru granita cu un stat vecin.
Lipsa personalitatii juridice a Serviciilor Teritoriale face imposibila derularea activitatilor de achizitii publice necesare derularii actiunilor curente, contracte cu furnizorii de servicii, protocoale de colaborare cu alte structuri la nivel judetean. Sarcinile sunt retransmise, prin delegare de competenta de la nivelul STPF, pentru a fi indeplinite de cate lucratorii STPF, in conditiile in care atributiile sunt limitate, la fel si personalul si nu exista personalitate juridica la nivelul STPF.
In prezent un numar foarte mare de politisti de la fostele IJPF din judetele Botosani, Vaslui si Galati au fost incadrati pe functii in cadrul IJPF Iasi. Toti acestia au lasat familiile si locuintele in localitatea de resedinta si s-au mutat in municipiul Iasi.
„In actuala structura de organizare numarul controalelor si verificarilor de dispozitiv, in teren la posturile si patrulele politienesti sau in punctele de trecere a frontierei, cu privire la corectitudinea si eficienta modului de indeplinire a atributiilor de serviciu este mult mai redus decat atunci cand structura judeteana avea atributii de coordonare si control la nivelul sectoarelor politiei de frontiera”, a completat Tamara Ciofu.
Toate argumentele prezentate in interpelare de catre deputatul PSD au fost dezbatute in cadrul sedintei Comisiei de Dialog Social care a avut loc in luna martie la Prefectura Botosani si la care au participat filialele confederatiilor sindicale si patronatele locale, printre care si reprezentantii teritoriali ai Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual din MAI.