Intelegerea s-a parafat la nivel central, printr-un protocol intre ministrul Agriculturii si Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Este vorba de un protocol de colaborare in scopul reglementarii actiunilor de cooperare pentru promovarea satului romanesc. „Prin acest protocol de colaborare se vor intensifica demersurile comune pentru promovarea directiilor de dezvoltare a satului romanesc. Astfel, cele doua institutii vor colabora pentru mediatizarea Caravanei de informare privind fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii si a satului romanesc «PNDR vine in satul tau»”, se arata in comunicatul Ministerului Agriculturii.
Vestea despre acest protocol a starnit zambete din partea unor botosaneni, dar si apreciere din partea altora. „Azi protocol pentru a le vorbi oamenilor despre fonduri europene, maine pentru a le spune la slujba cu cine sa voteze. Eu nu cred in bunele intentii ale unor astfel de intelegeri intre cei de la putere si biserica. In spatele unor astfel de intelegeri se pot ascunde si altfel de intelegeri”, este opinia unui botosanean, Mitrel Raicu.
De partea cealalta sunt insa persoanele care cred ca Biserica trebuie sa se implice in educarea oamenilor, in sfatuirea lor pentru binele comunitatii. „Eu nu vad nimic rau in faptul ca preotul, la biserica, le va spune oamenilor ca au posibilitatea sa traiasca mai bine daca acceseaza niste fonduri europene. Biserica trebuie sa fie implicata in problemele comunitatii, nu sa fie izolata si sa evite sa discute despre aceste probleme. Iar preotul, mai ales la sate, are puterea de a-i sfatui pe enoriasi, cuvantul lui este ascultata. Nu vad, cum spun altii, ca ar fi aici niste intentii ascunse”, a declarat o alta persoana, Ionela Mititel.
Un obiectiv ale protocolului semnat la nivel ministerial il constituie cresterea gradului de constientizare cu privire la promovarea valorilor culturale ale comunitatii si necesitatea conservarii si a modernizarii patrimoniului cultural si natural al satelor si al peisajelor rurale. Intrucat implicarea tinerilor in proiectele de dezvoltarea rurala este de o importanta covarsitoare, Protocolul vizeaza stimularea tinerilor din mediul rural privind antreprenoriatul.
Protocolul are in vedere, in acelasi timp, dezvoltarea capacitatii comunitatilor locale de a promova valorile si identitatea sociala si cresterea gradului de constientizare cu privire la importanta asocierii si comasarii terenurilor. Totodata, se are in vedere organizarea in parteneriat a unor activitati in scopul valorificarii resurselor locale. Astfel, se vor face demersuri comune pentru sustinerea proiectelor si actiunilor promovate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru informarea publica a potentialilor beneficiari si promovarea informatiilor referitoare la masurile din programele de dezvoltare rurala.
„Desi Statul si Biserica au misiuni diferite, consideram ca aceste misiuni se intalnesc sau sunt complementare atunci cand vorbim de promovarea unor elemente extrem de importante cum ar fi traditiile, valorile, dar mai ales recuperarea decalajului de dezvoltare pe care il are satul romanesc fata de mediul urban. Din toate aceste considerente, semnarea protocolului intre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Patriarhia Romana are la baza dezvoltarea satului romanesc, oprirea unei situatii precare in care se afla astazi satul romanesc dar si oprirea migratiei tinerilor din mediul rural catre mediul urban dar mai ales, a emigrarii tinerilor in strainatate”, arata ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in comunicatul postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.